България подкрепя Виктор Орбан

България не подкрепя предложението на Европейския парламент към Съвета на ЕС за започване на процедура срещу Унгария

0
66
ордан
Виктор Орбан и Бойко Борисов. СНИМКА : АРХИВ

Правителството прие предложението на Обединени патриоти

България не подкрепя предложението на Европейския парламент към Съвета на ЕС за започване на процедура срещу Унгария по член 7 от договора за Европейския съюз.

Министерският съвет ще започне процедура по изготвяне на такава позиция за съответните формати на Съвета на Европейския съюз, информира вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в сградата на Министерския съвет.

Каракачанов поясни, че днес на оперативното съвещание в Министерския съвет е било внесено предложение от част от министрите от квотата на „Обединени патриоти“, заедно с вицепремиера Симеонов и министър Нено Димов, което касае позицията на България по отношение на гласуваното решение в Европейския парламент за санкции срещу Унгария.

Предложението да се подкрепи премиера Виктор Орбан, е било прието.

Преди дни Европейският парламент прие резолюция за задействането на чл. 7 от Договора за ЕС спрямо Унгария, с което може да се стигне до отнемането на право на глас на държавата в Съвета на ЕС.

Аз винаги съм защитавал националните интереси на България и смятам, че е редно всяка страна в Съюза да има правото да отстоява своята национална идентичност, заяви Каракачанов.

Вицепремиерът Каракачанов представи пред колегите си доклад, с който обосновава предложението си България да защити Унгария, в който се казва:

С решение на Европейския парламент (P8_TA-PROV(2018)0340) от 12.09.2018г. Европейският парламент, на основание на чл.7 (1) от Договора за Европейския съюз предлага на Съвета на ЕС да вземе решение, с което констатира наличието на очевиден риск от тежко нарушение от страна на Унгария на ценностите, на които се основава Европейския съюз, описани в чл. 2 от Договора за Европейския съюз.