Лидерите на ЕС единни срещу руската агресия

Литовската президентка Далия Грибаускайте каза, че всички страни от ЕС обмислят мерки срещу Русия

0
63
превозвачи
ЕС обмисля затваряне на всички граници в съюза.

В съюза обмислят изгонването на още дипломати на Москва от всички страни-членки

Лидерите от Европейския съюз се съгласиха, че е доста вероятно Русия да е отговорна за нападението с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, предаде ДПА.

Лидерите от ЕС, които се събраха на среща в Брюксел, обсъдиха нападението и решиха да подкрепят оценката на Великобритания, че Русия е отговорна за него, въпреки че първоначално някои лидери имаха притеснения относно приписването на вина.

„Европейският съвет осъжда по възможно най-силен начин неотдавнашното нападение в Солсбъри, изразява най-дълбоко съчувствие към всички, чийто живот е бил заплашен, и дава своята подкрепа за продължаващото разследване“, казаха лидерите в съвместно изявление.

„Той се съгласява с оценката на правителството на Великобритания, че е много вероятно Руската федерация да е отговорна и че няма друго правдоподобно обяснение“, заявиха те.

Британската министър-председателка Тереза Мей, френският президент Еманюел Макрон и германската канцлерка Ангела Меркел също така се срещнаха в кулоарите на срещата и се съгласиха, че е необходимо да се отправи силно послание към Русия.

Тримата лидери „потвърдиха, че няма друго правдоподобно обяснение освен това, че руската държава е отговорна“, каза британски правителствен говорител в изявление след срещата.

„Лидерите се съгласиха, че е важно да се изпрати силно европейско послание в отговор на действията на Русия“, беше посочено в изявлението.

На срещата на лидерите на всички 28 страни от ЕС Мей запозна колегите си с нападението и им каза, че според Великобритания то е „част от модел на руска агресия срещу Европа и нейните близки съседи“.

Тя благодари на останалите лидери за тяхната солидарност и подкрепа и каза, че с нетърпение очаква по-нататъшни обсъждания по темата.

Миналата седмица Великобритания реши да изгони 23 руски дипломати в отговор на нападението в Солсбъри.

Литовската президентка Далия Грибаускайте каза, че всички страни от ЕС обмислят мерки срещу Русия. Тя заяви, че ще вземе решение за налагане на мерки от страна на Литва срещу Русия в близко бъдеще.
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че е важно да се поддържат комуникационните канали с Русия.