Водопроводът от Мало Бучино до Перник е готов

0
17
Водопроводът е дълъг 13 км.

Пускат водата до няколко дни

Готов е водопроводът от с. Мало Бучино до Перник, съобщи „В и К“. В момента се прави изпитване на трасето, след това ще се извърши дезинфекция и до няколко дни водоподаването по него ще бъде осъществено. Съоръжението е с дължина 13,5 км и негов главен изпълнител е държавното стопанско обединение „Монтажи“.

Строежът е изпълнен съгласно изготвените работни проекти, коментира Васил Мариянов – началник на Регионалната дирекция за национален строителен контрол. По думите му е положена пясъчна възглавница от 10 см под тръбата и 30 см над нея. Съоръжението отговаря на изискванията на Закона за устройство на територията, категоричен е Мариянов. Представителят на изпълнителя Донко Узунов уточни за БТА, че подобна технология е реализирана вече в Русе и Видин.

Новото съоръжение позволява водният режим поетапно да бъде облекчен. От днес живителната течност ще се подава в домовете на перничани от 12:00 до 22:00 часа, а когато водата по новия водопровод бъде пусната, чешмите ще текат от 6:00 ч. до 22:00 ч.

Новият график ще засегне 11 населени места в община Перник – градовете Перник и Батановци и селата Големо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджировци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец.

Облекченият режим се въвежда заради усложнената епидемиологична обстановка с наличието на коронавирус у нас и необходимостта от поддържане на добра лична хигиена. За освобождаване на графика способства и трайното покачване на нивото на язовир „Студена“, на който вече е запълнена 1/3 от обема. Напоследък притокът му ежедневно надхвърля 2 000 л/сек, а на 10 март регистрира рекордните 5225 л/сек.

Досега намеренията бяха режимът да бъде облекчен, когато язовирът надхвърли 10-11 млн. куб.м. Коронавирусът обаче наложи промяна и управителят на „В и К“ Борислав Иванов изпрати искане до МОСВ за увеличаване на водоползването от „Студена“ на 1 200 000 куб. м месечно. Това е с 400 000 куб. м повече от разрешения досега месечен лимит.