Ген. Мутафчийски: Коронавирусът уврежда не само белите дробове, но и сърцето

0
67
Ген. Венцислав Мутафчийски Снимка: МС

COVID-19 е отнел средно 13 г. живот при мъжете и 11 г. при жените, които са починали

Коронавирусът уврежда не само белите дробове, но и сърдечния мускул и останалите органи. Това каза на брифинг тази сутрин ген. Венцислав Мутафчийски.

Делегация от ВМА е посетила италианската университетска болница „Сан Матео“ в Павия. Те са се срещнали с целия борд на директорите и шефовете на департаменти, които са се занимавали пряко с коронавируса.

Ръководителят на оперативния щаб посочи, че след меренето на температура италианците правят ехографско изследване на белите дробове, което не е особено разпространена практика в България, рентгенография и накрая скенер.

Колегите му на Ботуша съобщават и за кожни промени до около месец след прекарване на инфекцията. Правили са биопсии на сърца, по този начин е доказано засягането на миокарда.

COVID-19 е отнел средно 13 години живот при мъжете, които са починали и средно 11 години при жените.

Италианците отчитат, че има 42% смъртност в интензивните отделения и споделят честите усложнения от пневмоторакси, които се получават при интубирани пациенти. Във ВМА също е имало такъв случай на починал пациент след плазмопреливане.

„Използват прясно замразена плазма и правят количествен анализ на нивото на антителата. Отчели са при преболедували от коронавирус, че най-добра наситеност на антитела има в първия един месец след заболяването. До третия месец има рязък спад на антителата. На третия месец тази плазма не може да се води хиперимунна и те не я използват“, допълни Мутафчийски.

Генералът заяви още, че ВМА ще подпише договор със „Сан Матео“ за обмяна на технологии и идеи.