Министър Ангелов поиска първа оставка на болничен директор заради отказ да лекува COVID-19

0
241
Проф. Костадин Ангелов

Ще внесе поправки в закона, които да прекратят договорите със Здравната каса на болници, отказващи прием и лечение на ковид-болни

Здравният министър Костадин Ангелов е повече от гневен от случаите на разкарване по болници и и откази за прием на положителни на COVID-19 пациенти. Това стана ясно от негов коментар във фейсбук, в който той изразява възмущението си по повод отказ на началник на отделение на Четвърта градска блоница в София да бъде приет 70-годишен пациент с COVID-19. Дежурната лекарка обаче на своя глава приема болния.

„Има шефове на болници, които продължават да се правят на неразбрали, няма писмена следа как искат от хората тестове, което обезсмисля всякаква проверка. В конкретния случай дори говорим за доказан COVID-19. Други мениджъри упорито отказват да откриват легла, пазят си „чисти болници“. Няма да стане!“, написа Ангелов и сподели, че е изгледал няколко пъти репортаж по националната телевизия за това как минава едно дежурство на Спешна помощ по време на COVID-19.

Ангелов веднага призова кметът на София „Йорданка Фандъкова“ да поиска оставката на директора на Четвърта градска болница, която е общинско лечебно заведение. Нещо повече – министърът на здравеопазването е категоричен, че по най-бързия начин ще внесе поправки в закона, които да прекратят договорите със Здравната каса на болници, отказващи прием и лечение на ковид-болни.

„След 20-те секунди, които чух по БНТ: Настоявам кмета Фандъкова да поиска оставката на директора на Четвърта градска. Има или няма организация и каква е тя – отговорен е мениджърът на лечебното заведение. За отказващите да открият легла – вкарвам в НС законов текст, на чието основание такива болници няма да работят с НЗОК. Ок, „чиста болница“, но без публично финансиране“, завърши коментара си той.