Прокуратурата затвори пречиствателната станция на Ветко Арабаджиев в „Елените“

Той дължи над 7 млн. лева глоби

0
173
арабаджиеви
Ветко и Маринела Арабаджиеви

Мотивът е опасност за увреждане на околната среда

Окръжна прокуратура – Бургас указа на РИОСВ – Бургас да предприеме принудителна административна мярка – да затвори пречиствателна станция, намиращата се в района на Ваканционно селище Елените. Това съобщиха от държавното обвинение. Вчера стана ясно, че собственикът на „Елените“ Ветко Арабаджиев дължи над 7 млн. лева от глоби за замърсяване. Семейство Арабаджиеви се издирва от Интерпол и с Европейска заповед за арест.

Действията на Прокуратурата са продиктувани съобразно чл.158, т.3 и т.4 от ЗООС (възникване на непосредствена опасност за увреждане на околната среда или увреждане на здравето или имуществото на хората; предотвратяване или преустановяване на административни нарушения, свързани с опазване на околната среда, както и предотвратяване и/или отстраняване на вредните последици от тези нарушения) и чл.60 и следващите от АПК.

С оглед на последното Окръжна прокуратура – Бургас е дала срок на РИОСВ – Бургас да уведоми наблюдаващия прокурор за предприетите свои действия в срок до 05.11.2018г.

Съобщаваме, че Окръжна прокуратура – Бургас е предприела същите действия и през месец октомври 2017г. В отговор Директорът на РИОСВ Бургас е посочил, че е преценено да не се използва този инструментариум, за да не бъде доведен до риск туристическия сезон през 2018г.