Само в Breaking.bg: Банкерката, завлякла Мартин Петров, е избягала в чужбина

Банката е възстановила част от изчезналата сума на футболиста

0
518
мартин петров
Изчезналата банкерка Ирина Аткова. СНИМКА: Temaonline

Очаква се Ирина Чавдарова Аткова да бъде обявена за издирване с европейска заповед за арест

Стефан Ташев

Бившата служителка на „УниКредит Булбанк“ Ирина Чавдарова Аткова, за която се твърди че е завлякла бившият национал по футбол Мартин Петров с 4 млн. лв е избягала в чужбина, научи Breaking.bg.

По случая с Петров, който на 17 ноември т.г. подаде жалба в Софийска градска прокуратура срещу банката, е образувано разследване в Националната полиция.

В жалбата футболистът твърди, че установил измамата на 18 август тази година при посещение в клон на банката. Тогава разбрал, че трудовият договор на назначения му от трезора личен банкер Ирина Аткова е прекратен още преди 10 месеца. В този период обаче уволнената служителка продължавала да предоставя на Петров информация за неговите сметки, депозити и операции.

Шокът за национала дошъл малко по-късно, когато поискал официални справки за движението на парите му.

Оказало се, че в периода 2007 – 2017 година без негово знание, съгласие и подпис са извършени над 450 платежни операции по 13 негови сметки. Сред тях дори теглене на пари в брой на каса в офис на банката, закриване и откриване на депозити и превеждане на суми на трети лица, които Футболист №1 на България за 2006 година не познавал.

Разследващите обаче не могат да открият Аткова, за която се твърди, че е била любовница на футболиста. Оказало се, че тя е изчезнала предвидливо в чужбина и не може да бъде разпитана. Очаква се Ирина Аткова да бъде обявена за издирване с европейска заповед за арест.

Разследването, което вече е поето от Столична следствена служба, се натъкнало и на друг проблем. Банкерката вероятно е унищожила част от документите по трансферите на пари от сметката на Петров и сега те не могат да бъдат открити.

Както Breaking.bg единствен писа футболистът прекалено много се доверил на личната си банкерка. Дал и е електронния си подпис и пълномощно да оперира със сметките му. И то докато дълго време е бил в чужбина.

Освен това разрешил на Аткова да използва парите му за да „играе“ с тях на фондови борси. Затова към момента от „Уникредит Булбанк“ отчитат злоупотреби за около 400 000 лв от сметките на Петров.

Мартин Петров е типичен пример за ниско грамотен клиент, който е бил завлечен от хитра и красива жена – обясни по повод скандала изпълнителният директор на „УниКредит Булбанк“ – Левон Хампарцумян пред Нова телевизия

Според него Петров лично е подписал всички документи, а част от преводите са направени с електронния му подпис. Ако не е искал да прави това, то е бил подведен.

Имал е доверие някому и е подписвал документи, без да чете. Но всичко това си е негов проблем. Хората с пари трябва да умеят да ги пазят, да имат елементарни познания и да са по-устойчиви на методите на уличниците. Знаем, че жените златотърсачки са доста талантливи, за това мислят цял живот. А глупаците плащат за глупостта си…– обясни Хампарцумян.

Според запознати „УниКредит Булбанк“ вече са възстановили част от сумата на Мартин Петров. Но от банката твърдят, че не става дума за 4 млн. Лв, а за доста по-малко 400 000 лв.

Адвокатът на Петров внесе в Софийски градски съд иска срещу „Уникредит Булбанк“ за 3,864 млн. лв и 48 762 лв лихви.