Скандал с фалшиви оценки в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

Жребият на държавните изпити не е прозрачен

0
711
су
Факсимиле от фалшифицирани протоколи

Мизата за вземане на изпит по този начин била 500 лева

Пореден грозен скандал с фалшификации на документи разтресе Юридическия факултет на Софийския университет ,,Св. Климент Охридски”. Източници от факултета предоставиха на Breaking .bg индивидуални протоколи на студенти, от които е видно, че без да има никакво право заместник-декана проф. д-р Иван Русчев е възстановявал несъществуващи оценки по Информационно право, Правна информатика и Осигурително право.

В неговите резолюции навсякъде пише ,,служебно възстановяване”. Това обаче е абсолютно незаконно тъй като може да бъде направено от декан или заместник декан, само във случаите, при които съответния професор или доцент е починал или напуснал работното си място.

Преподавателите по Информационно право, Правна информатика и Осигурително право изпълняват задълженията си. Извършеното е фалшификация категорични са юристи. Според запознати всичко това е извършвано с прякото знание на декана Сашо Пенов, чието име бе нашумяло в скандала около Мишо Бирата и дисциплинарното му уволнение от президентството преди няколко години. Мизата за вземане на изпит по този начин, била 500 лева. Според нашите източници ги вземала секретарка от деловодството на факултета, която посредничела в кoрупционната врътка.

Същата жена уреждала и попадането чрез жребий във желана комисия на държавен изпит, като след като се изтегли жребия името на съответния студент попадало в списъка, отиващ при така наречените леки комисии, в които се минавало с много по малко знания. Цената за тази услуга варирала около 700 лева, издадоха нашите източници в Алма Матер.

Съществуват и молби за повишаване на вече съществуващи студентски оценки,което е забранено от правилника.В други молби в резолюциите са променяни дати за явяване на изпит.В трета група има разрешение неправомерно да бъде сменен преподавателят,което се прави,за да се отиде при главен асистент с по ниски критерии,вместо при доцент или професор. Жребият на държавните изпити не е прозрачен-определени лица се подреждат в лесни комисии със силно занижени критерии,а други се явяват по 5-6 пъти на един изпит.

су
Още един фалшив протокол

Не се допуска студентът да види писмената си работа от казуса-първата част от държавния изпит.Лично деканът Сашо Пенов забранява това с изрична заповед.Твърди се ,че съществуват и протоколи в архива,в които подписи на преподаватели са сканирани.Служебно възстановени неправомерно оценки има и от предишната зам-деканка проф Евгения Коцева.В протокола по трудово право,които имате сканиран,няма никаква дата.Общо 45 протокола са без дати.Най често по Граждански процес и Трудово право.Неправомерно са прехвърлени 10 студента от Унсс миналата и по-предишната година.Само Сашо Пенов като декан е отговорен.