Добрев: Правят се на ястреби, за да плащаме с 30% повече за газ на посредници

0
148
оставка
Делян Добрев

По думите му България няма да остане без газ, защото консумираме едва 2% от износа на Русия за Европа

Имаме сигурност на доставките. България няма да остане без газ“. Това заяви депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по енергетика в НС Делян Добрев пред Нова тв.

Аз съм в опозиция и имам изгода да кажа, че има риск и може да останем без газ, но това няма да се случи. Ние сме много малък консуматор – използваме едва 2% от износа на Русия за Европа“, каза още той.

Ще вземем газ и от Румъния, и от Гърция. Част от този газ ще бъде пак руски, но ще го платим с 30% повече заради посредниците. Това е главният въпрос – правят се на ястреби, за да плащаме с 30% повече за газ“, коментира Добрев.

Масово се твърди от хора, които нищо не разбират, че ние не сме диверсифицирали, но ние всъщност сме и сме създали техническата възможност да внасяме газ от всички страни още през 2015 г.“, отбеляза той.

По думите му през 2012 г., когато той е бил енергиен министър, е била проведена процедура, избрана е американска компания и българските компресори са били подменени с реверсивни.

Избрахме най-добрата компания в света. Те могат както да изтласкват газ извън България, така и да всмукват газ“, посочи Добрев.

Ние можем от юг да получим 20 млрд. кубика газ и от север още 20 млрд. Т.е. ние можем да получим 40 млрд., а консумацията ни е 3 млрд.“, заяви депутатът от ГЕРБ.

Всички приказки, че 12 години няма гръцка връзка и затова не сме диверсифицирали са пълна глупост. Ние имаме 40 млрд. кубика капацитет от внос, тя ще ни добави още 3“, добави той.