Хиляди на протест в Бургас, Пловдив, Варна, В. Търново срещу мерките на Радев и Кацаров

0
172
Протестът във Варна Снимка: БНР

Издигнаха плакати „Не на медицинския фашизъм“

Хиляди хора излязоха на протести срещу зелените сертификати в много от областните градове в страната.

В Бургас недоволните се събраха пред РЗИ и издигнаха плакати „Не на медицинския фашизъм“ и скандираха „Справедливост“.

Протестиращите поискаха да разговарят с ръководството на здравната инспекция и се опитаха да влязат в сградата, но не бяха допуснати от полицията.

Блокирано беше и движението зад Бургаския свободен университет. На този фон имаше и хора, които бяха дошли пред Здравната инспекция за ваксина. Повечето на опашката обаче споделиха, че идват не доброволно, а по принуда заради новите мерки.

„Утре, за да отида на работа, трябва да съм с ваксина, иначе не мога да вляза”, каза мъж пред БГНЕС.

В Пловдив отново имаше протест и чакащи за ваксина на едно място. Недоволните от новите мерки заявиха, че сертификатът ограничава правата им. По думите им това било „медицински фашизъм и геноцид“.

Протестът премина под звуците на гайда и песните „Кой уши байряка“ и „Девойко, мари хубава“.

И във Велико Търново излязоха на протест срещу мерките на Кацаров. Той бе пред сградата на РЗИ във Велико Търново. Недоволството е заради издадената заповед на служебния здравен министър, с която от утре е необходим зелен сертификат за достъп до редица дейности на закрито.

Според протестиращите ваксинацията трябва да е доброволно действие, а не да се налага репресивно. По думите им срокът от обявяването до влизането в сила на новите мерки е твърде кратък, за да могат дори хората, които пожелаят да си поставят ваксина, да го направят.

Голяма част от събралите пред сградата на РЗИ заявиха категорично, че не са антиваксъри. Те заявиха готовност за протести, докато исканията им не бъдат чути.

Десетки, недоволни от въвеждането на „зелен сертификат“ за посещения на закрити обществени места, се събраха пред сградата на РЗИ-Варна, предаде репортер на Радио Варна.

Някои от участниците в протеста споделиха, че се чувстват застрашени от това да не загубят работата си, тъй като отказват да се ваксинират. Сред протестиращите имаше и представители на екскурзоводския бранш, които се оплакаха, че са принудени да си сменят професията.

Събралото се множество скандираше „Долу маските, долу мутрите“. Стигна се и до сблъсък с полицията. Няколко души се опитаха да нахлуят в сградата на здравната инспекция. Те настояха да се срещнат с представители на РЗИ, но органите на реда успяха да ги спрат.

Част от недоволните блокираха за кратко движението и в двете платна на бул. „Левски“.

В резултат се получиха задръствания, а някои от пътуващите заявиха, че заради протеста ще закъснеят за работа. Присъстващите репликираха, че заради ковид ситуацията отдавна са без работа.