Изключеният от БСП кмет на столичния район „Изгрев“ е на път да стане клиент на КПКОНПИ

0
391
Делян Георгиев Снимка: фейсбук

Назначил за социални асистенти майката и брата на съпругата си

Още един от районните кметове в столицата е на път да стане клиент на Антикорупционната комисия, съобщава  Burevestnik.bg. Става дума за кметът на район „Изгрев“ доктор Делян Георгиев, който само преди няколко дни беше изключен от БСП – партията, с която беше избран преди близо 3 години. Той беше обвинен от съпартийците си в липса на отчетност пред Районната конференция на БСП; неплащане на членски внос и куп други прегрешения.

Сега обаче, по подобие на колежката си от „Красно село“ Росина Станиславова от ДБ, е на път да се сдобие с нови от КПКОНПИ. И докато Станиславова е действала по два от трите конфликта на интереси доста първосигнално (определила е сама себе си за ръководител на проект с европейски средства и възнаграждението за себе си, както и че е ангажирала дъщеря си на трудов договор по същия проект), Георгиев е подредил схемата малко по-интелигентно.

И нормално – Станиславова е фризьорка (например), а Георгиев – доктор. Интересното обаче е друго – и двамата са се облажили по една и съща програма – „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“ по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси“, която е с европейски средства и е под надзора на Европейските прокурори.

Докторът и кмет, след като беше изключен от редиците на партията-майка, „поплака“ пред близките до кръга „Капитал“ медии, като май даде заявка за явяване на следващите избори от ДБ или ПП, но пропусна да разкаже как е назначил за социални асистенти в район „Изгрев“ майката и брата на съпругата си Нели И. Иванова, сега Георгиева. Поне за това свидетелстват документите, с които разполагаме за назначението на Елиана Л. Иванова и на Александър И. Иванов. И в тази връзка, съвсем логично, възникват няколко въпроса:

  1. Безпристрастно и обективно ли е извършен подборът за назначаване на социални асистенти?
  2. Как са определени възнагражденията на асистентите, при положение, че работодателят доктор Георгиев е зет на работника Александър и зет на работничката Елиана?
  3. Как работодателят и кмет Делян Георгиев отчита и приема работата на тези социални работници, след като са от едно семейство?
  4. Декларирал ли е районният кмет конфликта на интереси при назначаването на роднини по права линия на неговата съпруга?Още по-любопитна подробност е, че Александър И. Иванов по образование е със специалност „Сценография“ от НХА, но явно добре се справя като „социален асистент“, след като в продължение на няколко месеца е получавал възнаграждение в размер на над 870 лева. Каква е била заплатата на тъщата Елиана все още не се знае, но едва ли е била по-малка …

*Съгласно чл. 52 и чл. 53 от ЗПКОНПИ, конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. Частен е всеки интерес, който води до облага от материален и нематериален характер за лице, заемащо висша публична длъжност, или свързани с него лица, включително всяко поето задължение. Възнагражденията, които са получили социалните асистенти Елиана и Александър не представляват ли облага от материален интерес, която свързани с кмета Делян Георгиев са получили?