Провалът на Терзиев и сие продължава – София посрещна понеделник сутрин със заледени, непочистени тротоари и паднали дървета

0
998
София е зарината от паднали дървета, непочистени и заледени улици.

В Бояна изкараха 20 часа без ток, във Владая-15 часа

Вълна от недоволство продължава да залива социалните мрежи в понеделник сутрин, след като десетки софиянци се събудиха и видяха картината в столицата в началото на работната седмица – коли под паднали клони и дървета, непочистени квартални улици, липса на ток, непроходими и заледени тротоари.

Част от падналите клони се местят до контейнерите за смет и се очаква да бъдат извозени. За предходното денонощие са обработени над 100 сигнала за счупени клони и паднали дървета, пише ЗонаНюз.

Изключително тежка е обстановката в прилежащите села край столицата, но и в самия център, където под тежестта на снега са паднали множество дървета.

По протежението на бул. Цар Борис III в столицата има аварирали автомобили, локалното платно продължава да е трудно проходимо заради непочистване.

Във вътрешността на кв. Лагера е истински погром – множество дървета са се прекършили и са смазали коли. Цяло чудо е, че няма пострадали граждани.

„Днес на терен са седем екипа, за да отстраним всички проблеми, възникнали на територията на столицата“, обясни пред bTV Кристиян Иванов, който е зам.-директор на „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община. Той допълни, че към момента масовият градски транспорт се движи по график.

„Експерти от дирекция „Зелени системи“ и еколозите от районните администрации ще извършат в идните дни оглед на дърветата на цялата територия на столицата. Там където е необходимо, ще бъде извършена санитарна сеч, за да се предотвратят трагични инциденти“, обясни и инж. Николай Недялков, който е директор на Столичен инспекторат.

След обилния снеговалеж обстановката във Владая остава тежка, като улиците все още са непочистени, а жителите бяха без ток над 15 часа. Учителка в детската градина обясни, че масово родителите на деца закъсняват заради затрудненото придвижване.

Кметицата на селото Цветанка Здравкова съобщи, че единствено главната улица е изчистена. От неделя не е спирала да получава съобщения от местни жители, които не могат да си купят храна и лекарства.

„От фирмата ме увериха, че ще изпратят снегорин, но той е поднесъл и не е успял да стигне“, каза тя пред NOVA.

„Имаше хора, които ми сигнализираха, че са блокирани и не могат да си купят медикаменти и храна“, каза още тя.

Над 20 часа без ток след снеговалежа останаха жители в столичния квартал „Бояна“. Един от тях е танцьорът, познат от различни телевизионни участия Атанас Месечков.

„От снощи, от 19:00 часа вечерта, имаме ток. Преди това 20 часа бяхме без ток, без отопление. Напълно изстина дома ни. Досега най-мащабните изключвания на ток е било за 4 часа. Дойде ни 20 часа много“, разказа Месечков пред NOVA.

Той допълни, че хората не са имали официална информация за това какво се случва и от онлайн изданията се е информирал, че някъде е имал запален трафопост. „Всички линии бяха недостъпни за информация“, каза той.

Към момента в квартала остава проблемът с непочистените малки улици. „Жителите на ул. „Зелен парк“ се движат по пързалка. Тук е абсолютно непочистено и е в лед до входа на бул. „България“, каза още той.