След мистериозно дарен апартамент: „Александровска“ отстрани от длъжност доц. Манол Соколов

0
157

Прокурори проверяват как болна жена е дарила апартаментите си на двама лекари

Ръководството на Университетска болница „Александровска” e взело решение да отстрани от длъжност началника на клиниката по хирургия доц. д-р Манол Соколов за времето до приключване на оповестената от прокуратурата проверка, започнала след разследване на Нова телевизия за дарено на него жилище в София от възрастна пациентка. Това съобщават от пресцентъра на лечебното заведение, цитирани в „24 часа“. Преди два дни от репортажа се разбра, че болната жена е приписала апартамент и на дерматологът д-р Евгения Божикова.

Едното жилище е било на на бул. „Мария Луиза“, а другото в кв. „Лозенец“. Близки на починалата жена обаче твърдят, че лекарите са я оставили да умре – не са й давали храна и вода, а цялото и тяло е било посинено.

Случаят поставя въпрос за лекарския морал и неговите граници. За да бъде защитена тази най-висша лекарска ценност, веднага след излъчване на журналистическото разследване и последвалите обществени реакции в медиите, Изпълнителният директор на „Александровска” проф. Атанас Йонков е призовал доц. Манол Соколов да излезе в неплатен отпуск до изясняване на „имотния казус”, но той категорично е отказал.

Ръководството на болницата е разпоредило проверка за установяване дали дарителката д-р Лидия Чакърова е постъпвала някога като пациент.

Ситуацията е неприятна за цялото лекарско съсловие, т.к. създава настроения в обществото, че медиците, полагайки грижи за своите пациенти, могат да влязат и в лични взаимоотношения с тях извън болниците.

Това крие риск да бъде разрушено доверието „лекар-пациент“ се казва още в изявлението на „Александровска”. Във връзка с това ръководството на университетската болница отстранява доц. д-р Манол Соколов до приключване на следствието по случая.

Твърде неприятно е, че се поставя под въпрос всеотдайността на лекарското съсловие и неговият морален и клетвен ангажимент за помощ към нуждаещия се, загърбвайки личното удобство, изгода и собствен интерес в полза на болния.

Очакваме колегата лично и публично да даде обяснения как частните му взаимоотношения, вкл. и като лекар, с дарилата го собственичка, се свързват в момента негативно с името на болницата ни.“

Осветляването на казуса от прокуратурата и лично от доц. Манол Соколов ще бъде в полза на защитата на авторитета на Александровска болница като водещо лечебно заведение и най-стария стожер на университетското образование в България, завършва съобщението.

Вчера председателят на комисията по здравеопазване в парламента проф. Костадин Ангелов също взе отношение по скандалния казус. Във фейсбук той написа:

Любопитно ми е каква ще бъде позицията на министър-председателя Денков. Той често взима отношение по теми, свързани със здравеопазването.

Това, което не знаете обаче, е, че съветникът по здравни въпроси на премиера е в близки отношения с доц. Соколов, уличен в журналистическото разследване.

Затова и ще следя с огромен интерес действията на Николай Денков по този въпрос.“