Светият синод избира тримата кандидати за патриарх

0
38
Светият синод

Деветима са владиците, които отговарят на изискванията

Светият синод на Българската православна църква посочва тримата митрополити, между които да бъде избран бъдещият патриарх. Деветима са владиците, които отговарят на изискванията. А 14 са митрополитите в синода, които ще гласуват. Тримата избраници трябва да имат по две трети от гласовете на митрополитите, за да стигнат до гласуването на 30 юни.

Ще бъдат определени девет митрополити, които са избираеми и отговарящи на изискванията на устава на Българската православна църква, кандидати за българския патриарх. Именно това е да им ат 50-годишна възраст, 5-годишно митрополитско служение и правилно православно мислене и примерен живот. С тайно гласоподаване тези трима митрополити, които имат мнозинство от 2/3 от 14 митрополити, ще бъдат представени на патриаршески избирателен събор следващата седмица“, каза митрополит Киприан, председател на комитета за патриаршески събор пред бТВ.

На 30 юни на църковен събор бъдещият патриарх също ще трябва да събере две трети от гласовете на делегатите на събора, които са над 100.

В надпреварата за патриаршеския престол участват девет кандидати. Това са:

Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф

Великотърновският митрополит Григорий

Плевенският митрополит Игнатий

Ловчанският митрополит Гавриил

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан

Русенският митрополит Наум

Врачанският митрополит Григорий

Видинският митрополит Даниил

Пловдивският митрополит Николай

След смъртта на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит Светият синод избра за наместник-председател на Българската православна църква Врачанския митрополит Григорий. Той ръководи временно Софийската митрополия и трябва да организира избора на нов патриарх.