Уволниха директора на „Пирогов“

0
156
Болница "Пирогов"

За нов шеф ще бъде назначен д-р Константин Димов, лицево-челюстен хирург от УМБАЛ „Св. Анна“ в София

Изпълнителният директор на болница „Пирогов“ д-р Валентин Димитров е освободен от поста. На този етап от Министерството на здравеопазването не потвърждават тази информация, но проверка на bTV в Търговския регистър показва, че рокадата се е случила още на 27 ноември.

За директор ще бъде назначен д-р Константин Димов, лицево-челюстен хирург от УМБАЛ „Св. Анна“ в София. Той е бил част от екипа на Клиниката по неврохирургия към „Пирогов“.

Причината за отстраняването на д-р Димитров най-вероятно е одитът, извършен в лечебното заведение, който показа, че има финансови нарушения. Данните от проверката оповести миналата седмица здравният министър проф. Христо Хинков.

„Твърденията на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков не отговарят на реалното финансово състояние на УМБАЛСП „Н. И. Пирогов“. Към момента лечебното заведение е сред болниците, чиито дългове са стопени и няма нито лев просрочия. За периода откакто съм директор болницата беше изведена на печалба. Към месец ноември 2023 г. болничното заведение е на печалба в размер на 1 012 000 лв., а НЗОК дължи на „Пирогов“ 5 087 000 лв. за незаплатени надлимитни средства, от които 598 000 лв. от стари години, а останалите са от тази година. Всякакви останали твърдения са неверни и за съжаление са опит за внушения в абсолютен разрез с истината“, заяви в писмена позиция д-р Валентин Димитров.