Борисов: Можем и ние да си произвеждаме танкове и оръдия

Ще сменим и приоритетите си, ако е необходимо

0
154
Бойко Борисов
Бойко Борисов Снимка: архив

Ще направим сътрудничество с някоя държава и готово

Честит празник на българските летци! Темата е такава, че аз я приемам с прискърбие. Нищо добро не сме постигнали с въоръжаване, превъоръжаване. Тук, за съжаление, европейската дипломация търпи укори. Преди няколко месеца дори Макрон беше против обща отбрана.

За няколко месеца всички претърпяха метаморфоза“. Това каза министър-председателят на Бъглария Бойко Борисов по време на дискусия на тема: „Заедно в сигурността. Ролята на България в общата европейска отбрана“. „Какъв отбранителен съюз ще има ако изпуснем дипломацията и оставим на военните да го решават. Къде отиват репарациите от петрола от там където са водени войните. Отиват и се разпределят.

Ние непрекъснато трябва да увеличаваме, увеличаваме. И накрая ще се окаже, че имаме прекалено много танкове и оръдия и ще кажем: „Дайте да купуваме още“. Преди си ги произвеждахме в България, какво ни пречи да го правим отново? Ще направим сътрудничество с някоя държава и готово. Това можем да го правим и с корабите.

Как ремонтираме НАТО-вски хеликоптери? Радев го каза правилно – отиваме в Афганистан и се оказва, че сме купили транспортни хеликоптери и накрая се оказва, че не сме въоръжени, защото те нямат нищо“, съгласи се Борисов с президента.  „Ако считаме, че ще има война и ще се борим в такава, то трябва да преориентираме държавата в тази насока, но парите няма да стигнат. Ако това е консенсус, започваме тази тема. Милиарди, милиарди… И на нас ни се иска всичко да стане. Да не говорим, че тези ракети, които имаме вече са за подмяна. Когато вече идва проблема, започваме да си мислим от къде ще дойде противника. В тези нови съюзи, южният фланг на НАТО същия ли е? Това продължава ли да е стабилен южен фланг или не?

Помните, имаше време, когато унищожавахме ракети и да се разоръжаваме. Какъвто и да е типа самолет и вертолет… Как ще се предпазим, ако станем цел? Ние каква война ще водим? От къде и как ще дойдат? Когато говорим за отбрана, явно ни е страх. Започнаха терористични актове. Защо няма мигрантска вълна в Щатите? Виждате, че Европа става под натиск. Не можем да се справим с тероризма. Атакуваха най-силните служби в най-сигурните страни и успяха“, обясни премиерът.   Тези, които са далеч от Турция казват, че Турция не е в ЕС и им е лесно – далече са. А ние защо да късаме всички връзки с тях? Когато се денонсират споразумения всички знаят какво става. Сега, когато Тръмп денонсира отношенията с Иран, какво ще се случи с откровените заплахи?

Искаме мир на Балканите и в Европа и тук се разминаваме с много от колегите. Забравят какво е да си във война, а Европа не е подготвена. В Европа един войник да загине е трагедия и това е правилното, защото сме най-хуманни и ценим човешкия живот. Готови сме да мислим по темата в общия консенсус, отчитайки всички заплахи. Ще сменим и приоритетите си, ако е необходимо. За нас приоритет беше образованието, но ако военните ни убедят, че това е по-важно, ще се съгласим“, заключи Борисов.