България не е изнасяла за Украйна танкове, ракети и самолети, заяви военният министър

0
16
Димитър Стоянов Снимка: БНТ

Министерството на отбраната не е продавало самолети Су-25 повече от 10 години, твърди Димитър Стоянов

Министерството на отбраната не е продавало самолети Су-25 повече от 10 години, заяви министър Димитър Стоянов, коментирайки публикация на „Блумбърг“, че България е продала 14 щурмови самолета съветско производство Су-25 на страни, членки на НАТО, които са ги предали на Украйна.

„20 броя самолети Су-25 са продадени в периода 2005-2012 г. на четири фирми. През същия период 2005-2012 г. част от тези бойни самолети са изнесени. От самолетите, закупени тогава от български фирми, шест броя са в България, собственост са на българска фирма, и не са продадени“, поясни той.

Министърът отхвърля спекулациите, че Министерството на отбраната е предоставяло техника и въоръжение на украинската страна, извън одобрената с решенията на Народното събрание от миналата година.

На въпрос за цитираните в публикации продадени танкове Т-72, министър Стоянов заяви:

„През последната година Министерството на отбраната не е продавало танкове Т-72 на когото и да било. Те са собственост на Българската армия и стоят в нашите формирования. В решението на Народното събрание ясно е казано какво може да бъде изнасяно в помощ на Украйна – въоръжение и техника. Не са изнасяни нито Т-72, нито комплекси С-300, нито МиГ-29, нито Су-25“, почерта министър Стоянов.

Средствата за предоставяната техника и хуманитарна помощ за Украйна подлежат на възстановяване от европейския фонд и страната ни вече е кандидатствала за това. Към момента тяхната сума не може да бъде посочена.

„Хуманитарната помощ само от Министерството на отбраната е около 7 милиона лева – говоря за предоставените каски, бронежилетки, медицински китове и дрехи“, каза министърът.

Продължават интензивните разговори с полската страна за двата двигателя за самолети МиГ-29, които страната ни очаква от Полша.

„Моята идея е до края на януари двигателите да бъдат в България“, посочи Димитър Стоянов.

В петък министърът на отбраната ще участва в поредната среща за оказване помощ за Украйна, която се провежда във формата „Рамщайн“. Там той очаква да проведе разговори с представители на френската и шведската страна за заместващите изтребители, както и с германската страна по теми, свързани с превъоръжаване на Българската армия.