Борисов : С новите касови бележки въвеждаме 100% прозрачност на цените на горивата

Кажете някой пристиска ли ви от ГЕРБ, попита той Слави Трифонов

0
199
борисов
Борисов в шоуто на Слави.

В момента дългът на България е 20%, допълни премиерът

Участвам всеки път в парламента, когато има питане към мен. Днес новата кандидатура можеше да представен от друг. Сутринта имах срещи със спецслужбите, после Министерски съвет. Много уважавам парламента. Всеки път, когато е трябвало да отговоря на въпрос и когато е трябвало, съм бил там.

Това каза в предаването „Шоуто на Слави“ по БТВ премиерът Бойко Борисов, който отговаря на зрителски въпроси по всички горещи теми.

„Вече, когато се зарежда на бензиностанция, на бележката ще са длъжни да пише колко е надценката, колко са акцизите, колко е нетната цена. Това е 100% прозрачност. Аз повече няма какво да кажа, защото цените на горивата се регулират от други фактори, а не от правителството.

Не мога да отговарям на въпроси, които засягат времето преди мен. Не ние сме продали рафинерията в Бургас на „Лукойл“ и не мога да коментирам темата за монопол. Правят се всякакви проверки и се прави всичко възможно нещата да се изсветлят.

Всеки може да иде на различна бензиностанция и да си зареди. Поне 10 продавачи на бензин има. Трябва да бъдем много прецизни в изказа, когато говорим за монопол при горивата, защото това означава да обвиним всички големи и световни компании.

Има хиляди бензиностанции и десетки рафинерии. Много се надявам, че в нашите находища ще открием нефт и газ. Не искам отново да говоря за шистовия газ, за да не излезе пак някой на протест. И аз искам цената на бензина да е по-ниска, но няма как да стане, защото България не добива петрол. С новата касова бележка всеки ще може да си види цената. Така и КЗК ще може да се намеси и сметките ще лъснат“, заяви министър-председателят.

„Не премиерът и не правителството се занимава със собствеността на „Джи пи груп“ и „Юлен“. При вас ще бъде и главният прокурор, който ще може да ви отговори на тези въпроси. За „Джи Пи Груп“ мога да кажа, че има двама души с обвинения. Ако премахнем напълно държавната субсидия, партиите веднага ще попаднат в ръцете на богати олигарси, в ръцете на бизнеса. Така ще станем зависими от олигарсите. Държавната субсидия е единствения начин партиите да имат своя свобода, да могат да организират семинари, да имат живот.

Ние в ГЕРБ непрекъснато даряваме от тези пари. За мен пълното отказване от държавната субсидия е популистко искане. Видяхме на президентската кампания, че имаше социално слаби, които са дарявали. Такива данни излязоха от Сметната палата за кампанията на президента, но това е тема на друг разговор. Темата за партийната субсидия може отново да се подложи на обществен дебат. Поемам ангажимент и ще го поставя. Целта ми е да помогна на по-малките партии. Да не излезе на финала, че това спестяване на държавна субсидия ще ни излезе по-скъпо“, каза още Бойко Борисов.

„Всички банки растяха по време на първия ми мандат. Ние държахме строг контрол. Не е редно да се говори, че Пламен Орешарски е основен виновник за фалита на КТБ. Този мандат беше на БСП. Не трябва той да им опира пешкира. Нашата цел е да влезем в Еврозоната точно поради тази причина – да има строг контрол. В момента дълга на България е под 20%. Ръстът на приходите в държавния бюджете 40% повече, което означава към 10 млрд. повече приходи. Ръстът на БВП е 30%. Държавният резерв е 11 млрд. Платихме милиарди за руските реактори, за маериканските централи, за КТБ и пак имаме 11 млрд. резерв. До края на мандата държавния дълг трябва да стане 17%. Само преди няколко месеца върнахме 2 млрд. и 400 млн. лева от външния дълг. БСП за това спряха да говорят по тази тема. Това са цифрите“, категоричен беше премиерът.

„Министрите поеха своята политическа отговорност след катастрофата при Своге. Николай Нанков го върнах като експерт заради тол системата. Тя ще донесе милиарди в държавата и той може много да помогне. Скърбим за жертвите на катастрофата и съм категоричен, че поехме своята отговорност. За Делян Добрев срещнах много мощен отпор от парламентарната група, партията и коалиционния партньор. Казвам си го честно – партията се възпротиви на това той да подаде оставка. Не мога да кажа, че в случая не съм положил усилия, но сме демокрация и партията реши така“, разкри Бойко Борисов.

„Медийният закон на Делян Пеевски беше подкрепен от всички парламентарни групи. Той изсветлява собствениците медии. Не случайно съм помолил Екатерина Захариева да покани еврокомисар и да организираме дебат по темата за свободата на словото. Аз знам, че Пеевски има три вестника.

Всички останали са на други собственици. Ако някой на вас ви е оказал натиск, тук сте ме правили на маймуна, кукли, шаржове, кажете, ставам и излизам веднага. При едни други премиери ви завириха по мазетата. Нека някой да каже, че му е оказван натиск от правителството. Аз на Антон Тоидоров за една ехидна усмивка в предаване го накарах да подаде оставка. За мен всеки ден има карикатури и ужасни анализи. Някои откровено пишат лъжи, но това е демокрация всеки си пише. Ето, вие сте тук. Кажете, някой казвал ли ви е какво да пускате в шоуто?“, попита министър-председателят Слави Трифонов.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here