Борисов чака писмо от ЕК за тръба от „Турски поток” към България

Ние бяхме най-лоялния член на ЕС, дори на моменти до глупост в лоялността си“, допълни той.

0
68
борисов
Премиерът Борисов на среща с чуждите посланици

През октомври правим първа копка с Гърция за газовия хъб

Чакам писмо от ЕК дали ще ми разрешат или не да започнем преговори за директна тръба от „Турски поток“ към България. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на традиционната годишна среща на посланиците на Република България в Централния военен клуб в София, съобщава Фокус.

 

Благодарен съм на ЕК, че възприеха да запазим стратегическото си място за транзит на газ, коментира Борисов. По думите му процесите в Турция вървят със сила, която трудно може да си представим.

 

„Освен това, на практика прекрояването на енергийните потоци – коренно различно от това, което е в момента, и то върви също със страшна сила и е необратимо. Използвахме времето и направихме доста в газопреносната мрежа, подменихме компресорните станции, изграждаме интерконекторни връзки.

С Румъния вече ни е готова. Сега се строи с Турция, Сърбия, Гърция“, каза Борисов. Той посочи, че се е разбрал с премиера на Гърция Алексис Ципрас, ако всички върви добре, през октомври да правят първа копка за интерконектора с Гърция. Той обясни, че разковничето на всичко е добавката в името на газовия хъб – „европейски“.

„Южен поток“ не влизаше в правилата на третия либерализационен пакет. Европейският газов хъб „Балкан“ изпълнява абсолютно всички изисквания на европейското законодателство. Ние бяхме най-лоялния член на ЕС, дори на моменти до глупост в лоялността си“, допълни Борисов. По думите му България е била абсолютно принципна, спазвайки санкциите и решенията на Брюксел и е европейско си семейство, а и като един от главните поддръжници на общия енергиен пакет. „Какво стана тогава – натовска Турция, натовска Гърция, натовска Италия, без да се съобразяват изобщо с никакви други норми подписаха „Турски поток“ и „Посейдон“, допълни министър-председателят.

Той припомни, че проектът „Набуко“ е бил „хвърлен в канала“ и никой не е могъл да обясни защо. „Без него диверсификацията с азерски газ не може да стане. Ние имаме подписан договор, искат хората да го доставят, но трасето минава през Турция. Сега изведнъж ние се озоваваме в тази зависимост на „Турски поток“.

Неслучайно като вместимост е точно толкова, колкото минава сега от Украйна, през България и влиза в Истанбул“, каза Борисов. Според него „трябва да си си заврял главата в пясъка, за да не разбираш, че като приключи „Турски поток“ и там тръгне газ, транзитът през България ще спре“ и попита тогава какво ще правим с милиардите инвестиции в газопреносна система.

„Отговорът е и безкрайно съм благодарен на ЕК, че те възприеха, че ние трябва да запазим стратегическото си място, спазвайки всички европейски правила за транзит на газ“, каза премиерът и уточни, че те се спазват през европейския газов хъб „Балкан“. Той заяви, че следва политиката си неотлъчно, защото иначе България ще остане само клиент.

„Това съм го заявил публично на Европейски съвет пред колегите. Казах им аз ще си подпиша в лицето на Министерство на енергетиката – Теменужка Петкова – пътната карта за 18.7 млрд. кубически метра газ да идват от „Турски поток“ в България.

Сега чакам писмо от ЕК дали ще ми разрешат или не да започнем и преговори за директна тръба към България. Докато течаха тези процеси, целият регион стана зависим от Турция. Сега при тези отношения между ЕС и Турция може да си задаваме много риторични въпроси кое е по-добре и кое е по-зле“, каза още Борисов.