ГЕРБ даде Таско Ерменков на прокуратурата

Според партията действията на червения депутат са провокация към националната сигурност

0
143
вода
Таско Ерменков

Твърденията му създадоха огромен смут сред софиянци, заяви депутатът Данаил Кирилов

Току що внесохме сигнал до главния прокурор относно неверните твърдения на Таско Ерменков. Искаме главният пркурор да разпореди проверки.

Посочили сме два състава на престъпления. Първият е състав 326 от Наказателния кодекс – разпространение на неверни сигнали и твърдения за заплаха. Вторият е по чл. 108 А, ал.1 по Наказателния кодекс – това цел да се създаде смут и страх в населението, което е специална част на престъплението тероризъм.

Твърденията на Ерменков създадоха огромен смут сред софиянци Това заяви депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов, който заедно с колегата си Тома Биков, внесе сигнал в прокуратурата срещу Таско Ерменков от БСП. Причината е публикация на Ерменков, в която той твърди, че водата в София е „отровна“ и така предизвика смут сред жителите на столицата. „Всички справки на „Софийска вода“ са налични достъпни.

Вместо това се правят изявления, които всяват смут и паника сред хората. Това уронва престижа на институциите. Наказанието за тези престъпления е от 5 до 15 години. Престъпленията са тежки“, разкри Кирилов.

„Главният прокурор може да поиска сваляне на имунитета на народния представител. Не разполагаме с цялата информация за действията на Таско Ерменков – дали е действал сам, дали е организирал по някакъв начин участието на други лица. Имаме предположение, че той се е опитал да маскира специалната цел, като е посетил председателя на ДАНС.

Явно това бележи началната част на една бъдеща защитна стратегия от негова страна. И двете престъпления са установени в наказателния кодекс. Виждате как една интрига може да създаде смут в населението. Имали сме много проблеми в София, но никога не се е стигало до такива неверни твърдения“, обяви депутатът от ГЕРБ. „За нас действията на Еремнков са провокация към националната сигурност. Той е народен представител и има лостове, за да провери тези твърдения. Това действие се дължи или на абсолютна глупост, или на провокация. В същото време бившият кмет на Шумен е публикувал, че градът е бил облъчен с радиоактивни елементи. Надявам се, това да не е съвместна акция и очаквам БСП да вземат отношение по темата, като се разгриничат от действията на г-н Ерменков и го изключат от ПГ. Хората са били силно притеснени, защото г-н Ерменков е депутат и има нужната информация. Той е и бивш разузнавач от ДС. Ако това са били разузнавачите, сега разбирам защо е паднал комунизмът“, завърши Биков.