Кирил Добрев купил къща в Бояна по 200 евро квадрата

Дясната ръка на Корнелия Нинова е един от най-богатите хора в столетницата

0
3580
кирил добрев
Кирил Добрев

Зам.-председателят на БСП е превърнал къщата на Георги Кирков във фирмен офис

Защитникът на социално слабите и онеправданите Кирил Добрев, бивш депутат четири парламента и настоящ зам.-председател на БСП, се оказа твърде заможен човек. Както Breaking.bg писа вчера само за една година социалистът е успял да купи три апартамента на супер изгодни цени. Два от апартаментите са от 140 квадрата, купени за смешните цени от по 200 000 лева. Как това е станало с депутатската заплата на социалиста не става ясно. Оказа се, че докато е депутат първи мандат през 2006 г. Синът на Николай Добрев е успял да купи сграда от 257.83 кв. м в Бояна само за 108 000 лв. Тя е на името на съпругата му Антония Добрева и парите за нея са от банков кредит.

Цената на квадратния метър излиза около 200 евро, което е нереално евтино за Бояна. В момента ориентировъчната цена за строеж на нова къща в района е 400-450 евро за кв. м, като това не включва стойността на земята, пише тогава вестник „Сега“.

Кирил Добрев е декларирал за 2005 г доходи от 51 042 лв., като почти 40 000 лв. от тях са от земеделска продукция. Кирил и Антония Добреви са взели заеми за 165 226 лв. Депутатът пояснява пред „Сега“, че си е купил еднофамилна къща в Бояна в груб строеж. Той не пожела да коментира цената. „Не знам повече подробности около покупката, съпругата ми се занимава с този въпрос“, казва той. Това става по време на управлението на правителството на Тройната коалиция с премиер Сергей Станишев.

Но това не е всичко. Кирил Добрев е един от най-богатите социалисти и човек с добър бизнеснюх. Вчера ви разказахме как освен апартаменти на изгодни цени Добрев декларира и печалби от дружеството „Пирин Ват“, собственик на ВЕЦ „Топлика“. Фирмата, в която управител и акционер е и Еленко Божков, наскоро назначен в Стратегическия съвет на президента Румен Радев, се намира на адрес на софийската ул. „Бачо Киро“ №49. Оказва се, че на този адрес има регистрирани още 30 фирми. Повечето свързани с Кирил Добрев. В съседство с този имот е къщата-музей на Георги Кирков, която според социалисти зам.-шефът на БСП е „приватизирал“ за лично ползване.

Нищо, че тя се води към Центъра за исторически и политологически изследвания-ЦИПИ към Висшия съвет на БСП. Кирил Добрев се хвали пред съпартийци, че седи на бюрото на Георги Димитров, от времето когато той е министър-председател.

къща
Къщата на Георги Кирков е превърната в офис на Кирил Добрев.

Каква е връзката на социалистите борци срещу капитализма Георги Кирков и Георги Димитров със социалиста-капиталист Кирил Добрев остава загадка.

Освен „Пирин Ват“ на адреса до къщата на Георги Кирков е регистрирана фирмата „Тера Корп“ ЕООД. Фирмата се занимава с търговия с горива и според запознати е на Кирил Добрев, но се държи от подставени лица. „Тера корп“ е основният доставчик на горива за община Петрич, показват документи.

къща
Договорите с община Петрич за доставка на горива.

Последната сделка е за над 50 000 лева за 30 000 литра горива за отопление. Фирмата е спечелила над 34 млн. лева за участие в 79 обществени поръчки.

А иначе Кирил Добрев е тежа опозиция. Друга фирма също е регистрирана на същия адрес „Бачо Киро“ 49 „Бак ойл“. Нейни собственици са Марияна Добрева, сестра на Кирил Добрев, Зорка Първанова, съпруга на президента Георги Първанов и сина им Ивайло Първанов. Както и самият Кирил Добрев.