Борисов: Ако не се крадат пари от фалшиви ТЕЛК-ове, ще има за всяко болно дете

Последните промени в законите ще бъдат приети другия петък

0
483
премиерът
Бойко Борисов

Премиерът се срещна спешно с майките на деца с увреждания

Ядосаха ме днес малко депутатите за това, че едните пари децата с увреждания са сложили на едно място в бюджета, а другите на друго. Това заяви на брифинг министър-председателят Бойко Борисов след среща с родителите на деца с увреждания.

Благодаря за срещата, макар че беше доста припряна – от една страна хората с увреждания, от друга синдикатите, работодателите, енергийният бранш. Има и много проблеми от десетилетия в енергетиката, които трябва да се решават, както и проблема с ТЕЛК. Наследени проблеми. Безумните договори, които са сключени за топлоелектрическите централи. Сега се чудим как да ги оправим, а те не могат да се оправят. Три часа това сме говорили“, коментира Борисов.

Цялото ми уважение към майките на деца с увреждания. През цялото време съм се отнасял с уважение и те се отнесоха с уважение, защото приеха извинение. Ядосаха ме днес малко депутатите за това, че едните пари сложили на едно място, другите на другото място. Ясно поехме ангажимент за този бюджет със 150 млн. лв. повече да има за хората с увреждания.

Вторият ангажимент – социалният министър, заедно с майките, национално представените групи, които са 16 или 17, да ги разпределят правилно, така че до всеки един човек в затруднено положение да има тези средства, които вече надвишават 1,5 млрд. И в един момент от решен проблем, разбрали сме се, днес и вчера става скандал и се налага по нощите да се събираме и да уточняваме, че всъщност това, което сме поели като ангажимент, е свършено“, допълни той и изрази надежда ПГ на ГЕРБ в следващите един-два дни да изпълни ангажимента, който премиерът е поел.

А голямата част сме си я свършили, защото вече парламентът прие преди малко и сложи на едно място, за да са видими тези 150 млн. повече. Оттук нататък можем да си бъдем и полезни с инерцията и гражданското доверие, които имат тези не уж кресливи жени, тези дами да го наречем. А именно дали парите, които се изливат в ТЕЛК, навсякъде отиват точно до мястото и човека, където трябва, дали няма злоупотреби“, каза още Бойко Борисов.

Промените в Закона за личната помощ ще се въвеждат поетапно, осигурени са достатъчно средства, обяви от своя страна председателят на Бюджетната комисия в Народното събрание и народният представител от ГЕРБ Менда Стоянова след срещата при премиера с майки на деца с увреждания.

Тази година приемаме бюджета на социалното министерство с над 1,3 млрд. лв. – целият e фокусиран в социалната средства. Заедно с тези 150 млн. лв., част от които ще бъдат гаранция за изпълнение на закона за Личната помощ, и част – за Закона за хората с увреждания. Така че ангажимента, който поехме, вече е факт. Днес имахме среща с майките, защото те се притесняваха, че тези пари няма да бъдат достатъчно, за да осигурят изпълнението на Закона за личната помощ, но той ще се въвежда поетапно и пари ще има. Там е важно да се разпишат текстове за начина, по който ще се изпълнява тази помощ“, заяви Стоянова.

Тя посочи, че е важно е да се приемат окончателно на двата закона.

Надявам се след последните уточнения, които коментирахме с майките, Министерски съвет да ги приеме в петък, а следващата седмица парламентът да ги гласува в зала“, заяви Стоянова.