Премиерът: Говоренето за „катастрофален срив на инвестициите“ е непознаване на данните

По данни на БНБ те са за над 800 млн. евро

0
127
премиерът
Бойко Борисов

Напротив-има ръст за една година, обяви Борисов

Премиерът Борисов опроверга твърденията на президента Радев за „катастрофален спад на инвестициите“ в България от профила си във Фейсбук. Ето какво написа той:

Получих последните данни на БНБ за преките чуждестранни инвестиции в България. Както сами може да се убедите от фактите по-долу, наблюдаваме сериозен ръст само за 1 година. Считам, че говоренето за “катастрофален срив на инвестициите” е по-скоро непознаване на данните.

Ревизия отпреди два дни на БНБ повиши чуждите инвестиции в страната до 826.4 млн. евро към септември 2018 г. Преките вложения от чужбина за настоящата година също надвишават миналогодишното ниво. От началото на 2018 г. само по Закона за насърчаване на инвестициите са издадени 19 сертификата за инвестиционни проекти. Общо предвидените инвестиции по тях възлизат на над 700 млн. лв. и се очаква разкриване на близо 2000 нови работни места. До края на годината очакваме общият размер на проектите да стане 29 с размер на планираните инвестиции от 1.6 млрд лв., които ще създадат близо 6000 нови работни места.