Радев назначи ДС-агента „Георгиев“ за секретар по външната си политика

0
1161
Димитър Икономов

Димитър Икономов следял чуждестранни журналисти

Със свой указ държавният глава Румен Радев назначи Димитър Икономов за свой секретар по външна политика, съобщиха от пресцентъра на Президентството.

Димитър Икономов е дългогодишен дипломат от кариерата и е заемал редица ръководни длъжности в държавните институции и дипломатическите ни представителства в чужбина. От 1992 до 1995 година е заместник-министър на външните работи. В периода 1996-2001 г. е посланик на Република България в Република Корея, а от 2006 до 2012 г. е посланик на Република България в Унгария.

Завършил е „Международни отношения“ в Икономическия университет в Будапеща и има магистърска степен по икономика. Владее английски, унгарски, руски и немски език, съобщават от президентството.

Димитър Икономов е работил във Второ главно управление на Държавна сигурност, припомниха паметливи. Бил е началник на отдел „Връзки с международни организации“ на дирекция „Международни връзки и протокол” в парламента от 25 ноември 2013 г., зам.-министър на външните работи в кабинета Беров, бил е и директор на дирекция „Европа – III” в МВнР в средата на миналото десетилетие.

Той е разкрит от Комисията по досиетата като агент „ГЕОРГИЕВ” на Второ главно управление (ВГУ) на ДС, отдел „Чуждестранни журналисти” от 1982 г. Досието му е унищожено. През 1988 г. Икономов е назначен за щатен служител във ВГУ, за което преди това е работил като агент.