Руският патриарх се кара на президента Радев (Видео)

Държавният глава си трае за антиевропейската риторика на Гундяев

0
639
герб
Румен Радев и руския патриарх Кирил

Генералът мълчи, телевизиите скриха скандалният запис

Руският патриарх Кирил се накара на българите и правителството на България за политиката спрямо Русия.

Това става ясно от прослушване на изказването му на неговата среща с президента Румен Радев в София на 4 март. Това обаче не бе показано от българските телевизии, съобщава Клуб Z.

Изказването на Кирил продължава почти 6 минути и е изпълнено с антиевропейски нападки. Една от тях е, че Русия влиза във войната за освобождение на България, след като е загубила Кримската война, която обединена Европа е водила срещу страната му.

Преводачът допуска на моменти неточности.

Най-острите нападки на руския патриарх започват на 2:55 мин. от видеозаписа:

„Още веднъж искам да ви кажа, и то много ясно, че България я освободи Русия. Нито Полша, нито Литва, нито други страни. Русия. И искам откровено да кажа, че ми бе трудно да слушам всички тези позовавания на участия на други страни в освобождението на Русия. (Явно е грешка на езика – патриархът е искал да каже „България“ – б.р.) Нито полският Сейм, нито литовският Сейм са вземали решение за започване на война с Османска Трция. Много се надявам, че медиите ни чуват и ще предадат някои разочарования на патриарха, който чу неправилна историческа интерпретация на събитията, свързани с освобождението на България.“