Атлантически съвет на България: Радев омърси и армията с политиката си на разделение и омраза

0
211
Снимка: фейсбук

От организацията искат оставката на президента и подкрепят подписка за импийчмънт

Атлантическия съвет на България реагира остро срещу действията на президента Румен Радев. Ето тяхната позиция:

Най-напред, с отправените искания президентът се държи не като обединител, а като разединител на нацията! С тези си действия той повече не олицетворява единството на нацията и нарушава Конституцията (чл. 92, ал.1).

Президентът днес отново показа, че не е държавен глава и президент на всички българи, а един обикновен политически играч, отдал се на политическа партизанщина и използващ високата позиция, която заема, за целите на вътрешнополитическите борби.

Радев иска еднолично цялата власт, която ще му бъде предоставена, ако се стигне до назначено от него служебно правителство. Трудно е отсега да бъдат оценени напълно евентуалните щети, които ще нанесе Радев на България, ако получи властта така, както я иска. Сигурно е обаче, че служебно правителство на Радев ще бъде не само правителство на реванша и политическата партизанщина, но най-вече кабинет, който ще работи за неутрализиране на евроатлантическия избор на обществото ни. Продължаваме да настояваме да бъде разследвана руската намеса в изборите за президент у нас през 2016 г. И евентуална съпричастност на Радев към тази намеса.

Не на последно място, президентът, който по Конституция е върховен главнокомандващ на въоръжените сили, изрече тези думи пред журналисти не някъде другаде и по друго време, а при посещението си във Военна академия „Г.С.Ракавски“, където участва в тържественото откриване на новата учебна 2020/2021 г. По тази начин Румен Радев оскверни с една пошла политическа изява това тържествено събитие, където беше събран елитът и бъдещите лидери на отбраната и въоръжените сили.

Нещо повече – актът е не само неморален, но и поражда въпроси защо точно на това място президентът и върховен главнокомандващ е избрал, за да започне решителната част от своята политическа офанзива за завземане на цялата власт в ръцете си чрез разпускане на парламента. Един върховен главнокомандващ на въоръжените сили в една демократична европейска държава не може да си позволява такова поведение, особено и най-вече по повод официално събитие, свързано с отбраната на страната. Днес Радев си позволи това, утре по същата логика може и по повод военно учение, на което присъства, да отправи същите искания.

Интересно е защо Радев не поиска депутатите да се „саморазпуснат“, като посети откриването на новата парламентарна сесия на 2 септември, вместо да отправя подобни призиви от двора на най-старото военно висше училище у нас? Има ли смелост президентът да застане пред народните представители и да поиска властта? Каквато и да предприеме, президентът очевидно не е разбрал, че България е парламентарна, а не президентска република и той няма правото да иска разпускане на парламента.

Президентът не само, че повече не олицетворява единството на нацията и не спазва Конституцията, но и вече подкопава устоите на държавността!

Радев показа, че не подбира и поводите и местата, след като посегна и на това ключово събитие, свързано с отбраната и въоръжените сили.

Затова той трябва незабавно да напусне своя пост, за който повече не е достоен!

#ОСТАВКА