Борисов: Единственият незаподозрян за сделката с ЧЕЗ, съм аз

Той подкрепя създаването на комисия в парламента да изяснява всичко около електроразпределителното дружество

0
83
борисов
Бойко Борисов

Това заяви премиерът преди заседанието на кабинета

От ръководството на ЧЕЗ вчера това, което разбрах, че единственият незаподозрян съм аз, защото не ги харесвам. Няма как тогава да имам общо с тази сделка.

Така премиерът Бойко Борисов коментира сделката с ЧЕЗ в началото на заседанието на правителството в сряда.

Той каза, че подкрепя създаването на комисия в парламента, която да изясни всички обстоятелства около електроразпределителното дружество.

Нека да се извади всичко за ЧЕЗ. Подкрепихме Анкетната комисия за ЧЕЗ в парламента, така че г-жа Петкова и дружествата – да се извади всичко през годините, защото от изказването вчера разбрах, че аз не ги обичам.

Довчера опозицията ме обвиняваше, че ги обичам и че през годините аз съм им пречил“, коментира Борисов.

„Не сме пречили на никого, а сме искали електроразпределителните дружества да си спазват договорите и ангажиментите, вследствие на което сме им пращали проверки на всички, и на трите енергоразпределителни дружества. Има наказания включително, ДКЕВР е взимал отношения тогава, прокуратурата“, каза още той.

„Нека това да се занесе в парламента, да се покаже, така че тук не става въпрос за харесване и нехаресване, а за изпълняване на ангажименти.

Аутсорсването на дейностите им през годините и за какви пари ставаше въпрос, не влагаха достатъчно в електропреностната и разпределителна системата, което им е ангажимент“, поясни Бойко Борисов.

По думите му „Дончев, Горанов и Петкова“ ще направят „много ясен план и стратегия“.

„Хубаво е, че и тази комисия я има, да се отработи, за да може тази манипулация на обществото най-после да се премахне“, поясни премиерът.

По-рано днес енергийният министър Теменужка Петкова коментира, че „силно изненадана“ от коментара на Вацлав Пачеш, шеф на Надзорния съвет на ЧЕЗ, който заяви, че българският премиер и „хората около него“ не искат чешката компания да работи в България. По думите на Петкова бизнес средата в страната е „изключително добра“ и българската държава по никакъв начин не създава условия, с които да поставя инвеститорите в страната в неблагоприятна ситуация.

„Ако колегата в ЧЕЗ има предвид това, че той е проверяван от контролни органи, от регулатора, не бива да се поставя по този начин въпросът“, заяви министърката в интервю за Нова тв.