Георг Георгиев: Леденият душ на социологията е простудил Цветанов

0
241
вето
Цветан Цветанов

Политиката е далеч по-сложно занимание, отколкото си мисли, смята депутатът Тома Биков

Депутатът Тома Биков и зам.-външният министър Георг Георгиев коментираха в социалните мрежи изявлението на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов за новия му политически проект.

Биков написа :

Когато правиш нова партия е добре да имаш идеология. Особено ако си имаш мозъчен тръст. Господин Цветанов бърка геополитическата ориентация с идеологическата. Евроатлантическата ориентация на България е факт от края на 90-те години на миналия век и това позициониране не се е променяло, защото се подкрепя от голяма част от българското общество.

Ако господин Цветанов смята, че тя е породена от мозъчния му тръст, то означава, че не е добър анализатор. В рамките на сегашното управление, България направи поне две стратегически стъпки за утвърждаването на геополитическото си позициониране – сключи договор за закупуване на самолети F-16 и е на път да завърши ингеконекторната газова връзка с Гърция. Тези процеси са необратими. Добре е интересът на господин Цветанов към геополитиката да бъде съчетан с по-голяма информираност.

Освен ако не използва геополитиката единствено, като оправдание, за да напусне ГЕРБ в тежък за управлението момент. Сама по себе си това е слаба теза. И накрая – ако господин Цветанов си е тръгнал от ГЕРБ заради хора като мен, то аз подадох молба за членство в партията не заради хора като него. Желая му успех в геополитиката и съм убеден, че след време ще разбере, че политиката е далеч по-сложно занимание, отколкото си мисли.

Според лидерът на младежката организация на ГЕРБ и зам.-министър на външните работи Георг Георгиев бившият втори в партията е останал неприятно изненадан от социологическите проучвания, в които бъдещата му партия дори не фигурира. Ето какво коментира той:

Леденият душ, с който вчерашната социология обля политическото пространство, изглежда е простудил дори анализатора Цветан Цветанов. Тази сутрин той избра да се присъедини официално към компилацията от партии, които имат за свои единствен идеологически и идеен път атаките срещу ГЕРБ и дребното личностно противопоставяне.

Фалстарт на политически проект, макар и обречен той на забвение. Поредният фойерверк, който просто незабелязано ще загасне.