ГЕРБ дадоха кмета на Мездра на главния прокурор

Искат му оставката

0
153
бсп
Антон Тодоров

Генади Събков от БСП платил на сина си 15 000 субсидия от общината

Бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров сигнализира за пореден „гейт“ на кмет от БСП. Този път Тодоров сезира главния прокурор за злоупотреби на кмета на Мездра Генади Събков. 

Пресконференция по темата дадоха Антон Тодоров и Александър Иванов от ГЕРБ. А по повод това дали тези сигнали могат да накарат БСП да вадят „гейтове“ за кметовете на ГЕРБ, Тодоров коментира: „34 кмета на БСП – 34 гейта. Повярвайте ми, това е истина“.

В сигнала го главния прокурор срещу кмета на Мездра става дума за спортна зала, за която през 2014 година държавата е дала 1,4 млн. лева, но така и не е била построена. 

„Парите са изплатени от общината в аванс на изпълнителя на обекта. До ден днешен ще ви покажа състоянието на залата. Искаме да попитаме кмета защо с тези 1, 400 000 лева дава един безлихвен заем, защото до момента те не са изплатени, защо 3-та година поредна няма една положена тухла?“, коментира Александър Иванов от ГЕРБ.

От ГЕРБ обясниха, че през 2016 година кметът е издал удостоверение за отлично изпълнение на правилно изразходване на финансовия ресурс от страна на изпълнителя. „Продължаваме да питаме къде и кога ще бъдат изразходвани средствата целесъобразно и кога жителите на Мездра ще получат своята спортна зала?“, каза още Иванов.

По думите му в сигнала до главния прокурор се пита още за 2,6 млн. лева от възстановено на общината ДДС по изпълнен
2014 година проект за реконструкция на ВиК мрежа. „Къде са тези пари? Какви санкции е понесла още Община Мездра от страна на КЗК за неправилно проведени конкурси и класирани изпълнители и на чия финансова сметка се пишат тези
санкции?“, попита още Александър Иванов.

От ГЕРБ обявиха, че срещу кмета на Мездра от ГЕРБ ще изпратят сигнал и в Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. „Неговият син е бил студент в Шотландия и получавал субсидии за десетки хиляди – през 2016 година близо 15 000 лева – за наети земи. Тези субсидии са му изплащани, когато синът му е бил студент в Шотландия“, обясни Тодоров.

От ГЕРБ настояха още кметът Генади Събков да подаде оставка.