ГЕРБ и СДС заедно на местните избори

0
84
ГЕРБ и СДС подписаха споразумение за местните избори.

Борисов: Срещу популизма показваме направеното

Председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на СДС Румен Христов подписаха тази сутрин в Централата на ПП ГЕРБ рамково политическо споразумение. С оглед на доброто сътрудничество на европейските избори през месец май и постигната убедителна победа, ГЕРБ и СДС ще дадат възможност на местните си структури да сформират коалиции помежду си, или да търсят други съвместни възможности за подкрепа на обща кандидатура за кмет и обща листа за общински съветници.

В споразумението се казва, че в общините, районите и населените места, където двете партии имат отделни кандидатури за кмет – взаимната подкрепа на втори тур е задължителна. ГЕРБ и СДС изразиха своята взаимна увереност в победата на десницата на местните избори и заявиха намеренията си за продължаване на партньорството за пълен цикъл от избори, започнал с европейските през месец май тази година.

Със СДС имаме обща ценност и това е ЕНП. Специално за София очаквам местните избори да са много подли. Колегите отляво нека да излъчат свой кандидат, щом имат претенции, че са алтернатива. Техният подход досега е ясен – подкрепят някого и ако той успее да спечели, си приписват победата, а ако загуби – бягат от него. Има опасност избирателите да бъдат подведени от нашите партньори, които се имат за част от ЕНП, но не подкрепиха председателя на Европейската комисия“, посочи председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. По думите му ГЕРБ и СДС са длъжни в големите градове да издигнат общи кандидати, за да може коалицията от европейския вот да продължи да работи.

София се преобрази. Метро, пътища, детски градини, градски транспорт, много работни места. Строим непрекъснато, като в същото време се съобразяваме с екологичните норми. Хората обаче искат още и държат на качеството. Затова контролът трябва да бъде завишен“, отбеляза Борисов и напомни, че докато опонентите на ГЕРБ са управлявали София е била задръстена и мръсна. „Промяната няма да дойде с тях. Ще противопоставам направеното от нас срещу техния популизъм“, категоричен бе председателят на ГЕРБ.

Кметът на София и заместник-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова коментира, че с обединението на старата и новата десница се дава силен отпор на войнстващия популизъм. „Нашите кандидати ще работят отговорно за общините“, подчерта тя. На свой ред лидерът на СДС Румен Христов изрази своята увереност, че двете партии ще постигнат договореност за големите общини, за да не допуснат те да бъдат управлявани от БСП.