Гласът на ДС в БНТ иска отново да я ръководи

Той беше шеф на резидентурата на Държавна сигурност в медията

0
538
ДС
Иван Гарелов като младши лейтенант от Държавна сигурност

Иван Гарелов- агент „Талев“ се кандидатира за директор на държавната телевизия

„Важна” новина обикаля от няколко часа медиите. Иван Гарелов, „мистър Панорама” и неуспял говорител на служебният кабинет „Герджиков” е подал документи за директор на Българската национална телевизия-БНТ.

Обещал пълни реформи в медията, една от които е преместването на новините на телевизията от 20 в 19 ч.

През 2008 г името на гравитиращия около „Позитано” №20 Гарелов вся сериозен смут в обществото заради принадлежността на „мистър „Панорама” към органите на Държавна сигурност. Гарелов бе обявен за щатен служител и нещатен оперативен работник на ДС в БНТ през ноември 2008 г от Комисията по досиетата. Според комисията той е бил ръководител на резидентурата на ДС в телевизията.

 

Започва работа като младши лейтенант от Комитета за държавна сигурност-КДС през 1967 г. Служител е на Първо главно управление, разузнавач,  до 1969 г. През 1968 г Гарелов е пратен на курс на обучение в школата на КГБ в Москва, но отзован скоропостижно по искане на съветските другари за „аморално поведение”.

 

Това му коства кариерата на офицер от Държавна сигуност. След 1970 г става нещатен служител на ДС или ОРОН (оперативен работник на обществени начала) с псевдонима „Талев”.

ДС го изпраща в Българската телевизия през 1972 г. като ръководител на резидентурата в телевизията. По нареждане на ДС Гарелов става  за главен редактор на „Светът в действие“ в БТ – интересно за Първо главно управление на ДС (ПГУ) заради възможностите за контакти с политически дейци и журналисти от чужбина и повечето пътувания.

 

Целта е ръководният пост да му позволи да праща по командировки и други журналисти. Всъщност обаче агент Талев променя живота на колегите си още преди това, стриктно изпълнявайки задачата да набелязва млади журналисти, показващи добри признаци на професионално развитие и езикова подготовка.

Усърдието на журналиста не остава неотплатено – и материално под формата на кешови разплащания, и морално – медал „За заслуги на сигурността и обществения ред“ в чест на 35-ата годишнина от деветосептемврийската победа.

 

В досието на агент „Талев” има запазени осчетоводени разходи по почерпки, подаръци, възнаграждения, „маршрутиране“, като Държавна сигурност е осигурявала кариерата му в Българската телевизия и честите му излизания в „прогнилия Запад”.

През 1990 г. Гарелов е изпратил писмо с искане да бъде заличен от всички картотеки, но в архивите на ДС са запазени общо пет агентурни сведения в две различни дела за него.

 

Ето такъв реформатор се кани да ръководи БНТ. Гарелов бе за кратко говорител на служебния кабинет на Огнян Герджиков, но бързо бе принуден да си подаде оставката заради политически коментари.