Искат отстраняване на червения кмет на Пирдоп

0
945
Ангел Геров

Ангел Геров имал фирма, когато е избран

Общинската избирателна комисия на Пирдоп ще разгледа днес искане за отстраняване на кмета на общината Ангел Геров от БСП, съобщава сайтът Средногорски багри.

Искането е на общинският съветник от ГЕРБ Антоанета Мечкарова, която е подала сигнал до Общинската избирателна комисия, ЦИК и КПКОНПИ.

В сигнала е посочено, че Ангел Геров е нарушил разпоредбите на Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), като не се е съобразил с чл. 41, който гласи:

Кметове на общини, на райони и на кметства, не могат да извършват търговска дейност по смисъла на Търговския закон, да бъдат контрольори, управители или прокуристи в търговски дружества, търговски пълномощници, търговски представители, търговски посредници, синдици, ликвидатори, или да участват в надзорни, управителни и контролни органи на търговски дружества и кооперации за времето на мандата им..

Според него в момента, когато Геров е избран за кмет е бил собственик на дружеството ЕТ „Калиопа-Ангел Геров“, според данните на Търговския регистър.

В www.papagal.bg като свързани с Ангел Пенчов Геров излизат следните фирми:

Калиопа – Ангел Геров, ЕТ – физическо лице и търговец;

Химгард и сие ООД – Ангел Пенчов Геров – съдружник;

Индстрой ЕООД – Ангел Пенчов Геров – съдружник, управител;

Газтрейд-Пирдоп ООД – Ангел Пенчов Геров – съдружник, управител.

ОИК-Пирдоп трябва да извърши проверка и при констатирани нарушения от страна на кмета на Община Пирдоп, следва да приложи законовите разпоредби, като пристъпи към предсрочно прекратяване пълномощията му – на основание и по реда на изричната разпоредба на чл. 42, ал. 1, т. 5 от ЗМСМА.