Посолствата на САЩ и Великобритания приветстваха изгонването на руския шпионин

0
90
Постът на посланика на Великобритания.

Външно министерство даде 72 часа на военното аташе на Москва да напусне страната

Посолствата на САЩ и Великобритания приветстваха действията на българското правителство при изгонването на руския военен аташе, засечен от ДАНС в шпионаж в полза на Москва. Ето какво написаха от посолството на САЩ:

Изявление на Посолството на САЩ в България

Съединените американски щати подкрепят усилията на България да защитава своя суверенитет и сигурност, включително днешното съобщение за експулсиране на служител на руското посолство заради шпионаж. През последните седмици и месеци сме свидетели на твърде много примери на агресивни действия от страна на руски служители – от шпионаж в България до отравяне на опоненти както в своята собствена страна, така и в чужбина. България е силен съюзник и партньор в НАТО и има неотменно право да защитава своя суверенитет.

На профила си в Туитър британският посланик в София Роб Дискън също подкрепи правителството. А посолството излезе с официално съобщение :

Обръщаме внимание на днешното изявление на министъра на външните работи на Република България относно шпионска дейност на руски дипломат на територията на България. България е близък партньор и важен съюзник в НАТО. Тя има правото да разследва незаконно външно вмешателство, което подрива суверенитета ѝ. Обединеното кралство подкрепя действията на българските власти в отговор на тази заплаха и в защита на гражданите, суверенитета и националната си сигурност.

Министерството на външните работи на Република България обяви за персона нон грата дипломат от руското посолство в София и му даде 72 часа срок да напусне страната заради действия, несъвместими с дипломатическия му статут.

Това обявиха от външно министерство. Нота с това съдържание бе връчена на заместник-ръководителя на дипломатическата мисия, който бе извикан в сградата на МВнР.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева получи писмо от главния прокурор Иван Гешев, че в рамките на досъдебно производство е установено как въпросният дипломат е събирал информация, представляваща държавна тайна. Въпросното деяние представлява престъпление по чл. 104 ал. 1 от Наказателния кодекс. Тъй като извършителят се ползва с имунитет по Виенската конвенция за дипломатическите отношения, досъдебното производство е прекратено.