Фейкпропаганда превърна колегата Никола Николов в „съпруга“ на Севделина Арнаудова

0
850
Фалшивата публикация, илюстрирана с истинска снимка.

Как откровени лъжи стигат до масовия читател чрез фалшиви профили от социалните мрежи

Шефът на пресцентъра на ГЕРБ Никола Николов се оказа „съпруг“ на пиара на Министерски съвет Севделина Арнаудова според публикация във фалшив фейсбук профил, която масово се тиражираше вчера в социалните мрежи. Тя гласи следното:

„Делян Валентинов Димитров, съпруг на премиерската пиарка Севдалина Арнаудова, е член на Управителния съвет на „Булгартрансгаз“. Кум на семейството е премиерът Бойко Борисов. Димитров е от Хасково и е близък приятел на Делян Добрев. Той е и в борда на държавното предприятие „Съобщително строителство и възстановяване“, което е на подчинение на Министерството на транспорта. В публичното пространство не може да се намери нито дума за образованието и опита на Димитров, освен че е племенник на бившия депутат от СДС Марио Тагарински.“ Предложена е и снимка на Севдалина и „съпруга й“…Никола Николов, шеф на пресцентъра на ГЕРБ. Двамата работят заедно в екип от много години като колеги.

Всъщност в този текст няма нищо вярно, защото истинският съпруг на Арнаудова нито е Никола, нито е от Хасково. Но публикацията не цели истината, а измамата и манипулацията в социалните мрежи. Профилът, качил тази глупост във Фейсбук, се казва „Аз Петя“, но на профилната лента пише velchevamarinova. От публикациите на въпросния профил личи, че това е интернеттрол, впрегнат да сее лъжи, манипулация и пропаганда срещу заплащане.

Това е и механизмът на манипулиране на широката аудитория в социалните мрежи. Фейкпрофилите в социалните мрежи са част от войната срещу правителството, Бойко Борисов и сега в новата атака срещу Севделина Арнаудова. Те ретранслират лъжите от типа „Борисов има 20 милиарда долара в САЩ“ или „Бойко ще умре на 15 юли“. В момента троловете имат нов работодател-избягалият в Дубай Васил Божков-Черепа, твърдят запознати. Задачата им е да лайкват и препращат всяка негова дума в социалните мрежи. През последните дни бизнесменът с 18 обвинения взе на мушка Севделина Арнаудова. И съвсем „случайно“ във Фейсбук започнаха да се появяват откровени лъжи и манипулации по неин адрес, като въпросният текст от „Аз Петя“. Комикс пропагандата във войната срещу Борисов се пренесе в социалните мрежи. Срещу какво заплащане остава неясно.

Откровените лъжи като тази срещу шефката на пресцентъра на кабинета, с далечен прицел Борисов, показват цялата несъстоятелност и лъжа на кампанията на „дисидента“ Божков.