Ангелкова: Манипулация са твърденията, че годината е лоша за туризма. Спадът спрямо най-силната 2018 г. е само 0,4%

0
41
дюни
Николина Ангелкова

Курортите ще се обявяват за национални с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на туризма

Министърът на туризма Николина Ангелкова обяви пред журналисти в Народното събрание, че са опит за манипулация и внушения твърденията за това, че годината е била лоша за сектора. Такъв анализ представиха в понеделник от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции.

8 390 227 са чуждестранните туристически посещения в страната от януари до октомври включително тази година. Отчита се минимално намаление от 0,4 на сто спрямо същия период на миналата година, която бе рекордна за българския туризъм, сочат данните на Националния статистически институт, публикувани в сряда. За октомври 2019 г. чуждестранните туристически визити са над 546 хил., като се отчита увеличение от 5,1% спрямо съответния месец година по-рано.

Резултатите показват,  че въпреки множеството предизвикателства в международен план през тази година българският туризъм запазва устойчиви резултати, коментира министър Ангелкова. Тя апелира активната съвместна работа и мобилизацията на държавата, туристическия бизнес и местната власт да продължат през зимния сезон, както и при подготовката на лято 2020 и 2021 г.

През 10-те месеца на 2019 година водещ пазар за входящ туризъм е Румъния, като визитите от там са повече от 1,114 млн. Гърция е на второ място с 988 хил. визити, отчитайки нарастване от 6 на сто в сравнение със същия период година по-рано. Трети и четвърти пазар за страната ни са съответно Германия и Турция.

Когато през 2014 г. е създадено Министерството на туризма, туристите са били над 6.8 млн., а през 2018 г. те вече са над 9.2 млн. „Това са фактите, това са цифрите“, припомни тя, цитирана от агенция „Фокус“. Министърът допълни, че приходите от чуждестранни туристи са над 8.4 млн. лв., което е 34% ръст, сравнено с 2014 г. Така че тези цифри и факти показват, че независимо от трудностите, от изключително силната конкуренция, ние успяваме да постигаме изключително добри резултати, заключава министърът. „Ние успяхме да привлечем и да задържим доверието и устойчивостта“, подчертава тя.

Ангелкова бе в Народното събрание за първото четене на предложени от нея промени в Закона за туризма. Те бяха одобрени със 104 гласа „за“, против бяха 13 и „въздържали се“ – 68 депутати.

Депутатите приеха, че националните курорти ще се обявяват за такива с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на туризма. За лицата, които ще извършват дейност в местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения на територията на националните курорти, се предвиждат двойно по-кратки срокове за извършване на административните услуги.

С наредба за националните курорти ще се уредят критериите, на които те трябва да отговарят, за да бъдат обявени за такива и всички процедурни въпроси, свързани с това.

Предвижда се в националните курорти да се извършва т. нар. продуктово зониране или обособяване на функционални зони. Детайлите за него също ще бъдат описани в наредби на съответните общински съвети.

Правото на Министерство на туризма да определя националните курорти е своеобразна форма на диктат, коментира по време на дебата лидерът на НФСБ Валери Симеонов и бивш вицепремиер, който е много активен в предложенията си за сектора и освен това отдавна е в открит конфликт с ресорния министър. Симеонов обяви, че парламентарната група на „Обединени патриоти“ не подкрепя проектозакона „по редица съображения най-вече просто, свързани с философията, с която е изготвен“. По думите му в проекта на правителството се залага „едно капсулиране“ по темата за национални курорти.

Не приемам тезите, че няма как Министерството на туризма да отговаря за националните курорти, то е основен двигател в сектора, коментира после в кулоарите Ангелкова. Тя попита дали министерството или което и да е друго министерство сяда и си пише наредбите, без да има обществено обсъждане. „Извинявайте, но това е абсолютна манипулация“, обяви тя. Ангелкова посочи, че повече от три години се обсъжда този законопроект в частта за статута на националните курорти. „Нека да припомня, че самостоятелно Министерство на туризма беше създадено на 7 ноември 2014 г. Именно като фокус и приоритизиране на туристическия отрасъл като един от основните и ключовите за българската икономика е важно това министерство да се фокусира върху основните дейности, свързани с туризма. Несъмнено националните курорти са лицето на българския туризъм“, обяви тя.

Ангелкова каза, че е изключително важно националните курорти да имат ясен правен статут и ясни права и задължения, свързани както с неговия облик, така и с инфраструктурата, рекламата и с предлагането на конкретните туристически продукти.