България е сред четирите държави в евросъюза с най-малък спад на икономиката

0
64
Лъчезар Борисов

Той е 8.2 на сто на годишна база, като средният за ЕС е 14.1 на сто

Страната е сред четирите държави в евросъюза с най-малък спад на икономиката през второто тримесечие и в топ 3 по финансова стабилност, изхождайки от показателя държавен дълг – БВП. Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов в изказване пред участниците в Годишната конференция с извънредните и пълномощни посланици и постоянните представители на България, съобщиха от министерството.

Министър Борисов е подчертал, че България се справя сравнително добре с тази безпрецедентна криза, породена от коронавируса, благодарение на макроикономическата си и финансова стабилност. Новата ситуация неминуемо ще се отрази на икономическите отношения на България, но същевременно ще предостави и нови възможности за българския бизнес и на страната ни като „ниършоринг“ дестинация – пренасяне на производствени мощности в съседни или близки страни с цел по-ниски разходи в бъдеще.

По думите на министъра много компании вече проявяват интерес за скъсяване на веригите за доставки. Лъчезар Борисов е посочил още, че през второто тримесечие на настоящата година България беше сериозно засегната от кризата и въпреки това страната ни е между първите 4 страни в ЕС с най-малък спад на икономиката – 8.2 на сто на годишна база, като средната за ЕС е 14.1 на сто.

Икономическият министър е определил като основни външноикономически приоритети приемането на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и участието в инициативата „Три морета“.

По думите му пандемията е предизвикала известно забавяне на инвестиционните процеси в България, но се запазва положителната тенденция на интерес към възможностите за инвестиране в страната. Борисов е подчертал, че влизането в ERM II означава, че ще останем на картата на инвестиционните процеси.

„Работим до края на годината да сертифицираме инвестиционни проекти за 1 млрд. лв., както и по развитието на насърчителните мерки за инвеститори. В ход е и приемането на нов Закон за индустриалните паркове, чиято цел е да създаде възможност за изграждане в съкратени срокове на съвременни индустриални зони с цялата необходима за инвеститорите инфраструктура“, допълнил той.