Атанас Атанасов няма да иска импийчмънт на Радев. Нямало основание за това

0
139
Атанас Атанасов

Щели да искат отстраняването му, ако прекрачел границите на конституцията

Президентът Румен Радев се съпротивляваше с всички сили да не бъде съставено правителството „Денков – Габриел”. 40 дни той не е казал една добра дума за кабинета. Това коментира съпредседателят на „Демократична България” Атанас Атанасов пред Нова ТВ.

Това правителство е на България. Всеки ден се търсят някакви поводи да атакува властта. Да бъде някакъв коректив. Проблемът е, че президентът не иска да се съгласи с това, че не е на власт. Ама, приберете се в Президентството, имате си правомощия и се спрете. Вече правителството не е ваше”, допълни той.

Една от основните причини за поведението на президента е, че той и неговата кохорта в Президентството имаха план този парламент да бъде провален и служебното правителство да управлява до местните избори и „успешните” негови министри да бъдат кандидати за кметове. Да влезе Президентството в местната власт”, поясни депутатът.

За импийчмънт на Радев, съпредседателят на ДБ обясни: „На този етап няма основание за това. Той лицемерно е говорил едно, а неговото служебно правителство е предоставило на Украйна това, което е искано. Ако Радев прекрачи границите на Конституцията, ще поискаме отстраняването му”.

По думите на Атанасов мнозинството е било създадено много трудно.

Няма коалиционно споразумение, а обща подкрепа с ГЕРБ-СДС. Към подкрепата за бюджета се присъедини и ДПС. Но, на практика, ние управляваме с правителство на малцинството, което е на „Продължаваме Промяната – Демократична България” с 63 депутати”, посочи той.

Относно разпределението на комисиите в парламента, обясни: „В самото начало, когато се създаваше мнозинството, подкрепило правителството, за да има парламентарен контрол, беше договорено комисиите да бъдат оглавявани от хора, предложени от ГЕРБ”, уточни Атанасов. Персонално имената не били съгласувани.

Мнението на Атанасов е, че по темата с военната помощ за Украйна „се спекулира много”. „Даваме това, което можем. БТР-ите някой ги е забравил в някакъв склад на МВР преди 30 години – ръждясали, никога не използвани, създадени от социалистическа България за евентуална борба с безредици”, поясни депутатът.

Той е категоричен, че няма никакъв риск за боеспособността на Българската армия. „Лично президентът си позволява да спекулира с това. Огромната част от това, което излиза от българския военнопромишлен комплекс и отива за Украйна, е частна търговия”, подчерта още Атанасов.