Близки до президента искат референдум за 3 март

0
92
Румен Радев Снимка: Нова нюз

Сред тях са Искра Баева, Весела Лечева, Петър Витанов, Андрей Пантев и цялата камарила издигнала Радев до втори мандат

Имена, свързвани с президента Румен Радев, ще обявят в понеделник инициатива за свикване на референдум за датата на националния празник. Политици, общественици, журналисти и олимпийски шампиони вече са дали заявка да застанат в защита на 3 март – Деня на освобождението на България от османско иго, пише „24 часа“.

Повод за инициативата им са намеренията на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС чрез промяна в конституцията да сменят националния празник от 3 март на 24 май.

Зад инициативата за референдум застават бившият служебен министър на спорта Весела Лечева, евродепутатът Петър Витанов, както и кметът на Калофер Румен Стоянов, който е и председател на Сдружението на малките населени места.

Част от инициативата е и проф. Искра Баева, която бе в инициативния комитет, издигнал Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат на „Дондуков“ 2.

Проф. Андрей Пантев, акад. Иван Юхновски и боксьорът Тервел Пулев също са в групата, защитаваща 3 март.

Акцията им идва на фона на анонс от държавния глава, че има “червена линия на нашето търпение, която народното движение няма да допусне да бъде заличена”. Той обяви това при честванията на Шипченската епопея в края на август.