Бойко Борисов: Шанс за правителство има от партиите управлявали досега

0
88
Бойко Борисов

Те идват на това, което ние  говорихме преди  две месеца, обяви лидерът на ГЕРБ

„С ИК разсъждавахме за даването на третия мандат от президента Радев на БСП. Нас ни поставят в най- лесната позиция, защото ако по всяка друга тема ИК може да взима решения, само по този тема конгреса ни е забранил”. Това заяви лидерът на ГЕРБ в централата на партията. Той обясни, че до този момент ГЕРБ не е получила официална покана от БСП за разговор, но дари и това да се случи- конгреса на партията ясно е решил, че ГЕРБ не може да подкрепи правителство на БСП. Той коментира и думите на лидера на левицата, че са необходими лидерски разговори:

„Те идват на това, което ние  говорихме преди  две месеца. Няма лошо да има лидерски формати, но вместо Нинова да беше казала, че няма да подкрепя правителство на ГЕРБ, можеше да предложи лидерски формат, за да се види при, кого можеше да се състави правителство, за да не се харчат още сто милиона за избори”, каза той.

Борисов припомни, че ГЕРБ са предложили експертно правителство, но всеки е посегнал тогава към егото си. „След това ДБ и ПП какво постигнаха? Декларация с 63 души за която не гласуваха и всички от  ПП и ДБ. Нашата позиция в случая ще бъде много твърда, защото имаме решение на Конгреса”, категоричен бе той.

По думите му в тази нелека ситуация БСП имат шанс да съставят правителство. „ДБ беше в коалиция с БСП само преди месец, както и ПП. Трите партии заедно  с „Български Възход” и ако намерят и друга подкрепа, могат да направят правителство и без нас.  ДБ се опитаха да кажат , че с БСП не могат, но те можаха”, каза Борисов. Той посочи, че вече няма червени линии между двете партии благодарение на ГЕРБ и  даде пример с помощта за Украйна и  темата с Шенген.

„Не мога да ги разбера, защо така срамежливо искат да се забрави един такъв период. Ако ни поканят ние ще отидем и ще им кажем нашата теза. Шанс за правителство има огромен от партиите управлявали до сега”, заяви лидерът на ГЕРБ и припомни, че БСП е управлявала и с ДПС.  Той заяви, че в момента президентът Радев управлява еднолично.