Бойко Рашков предлага: Полицаите да могат да бият и обгазяват на протести, ако началник разреши изрично

0
438

Според вътрешния министър в нормативния акт не е посочено в какви случаи и по чие разпореждане се използват химически вещества при охрана на масови мероприятия

Zonanews.bg

„При спонтанно възникнало мероприятие решението за използване на физическа сила и помощни средства се взема от старшия на наряда или най-старшия по длъжност служител от пристигналите на място служители с полицейски правомощия, до пристигане на служител на СДВР/ОДМВР, на когото са делегирани правомощия по непосредственото ръководство на силите“.

Проекта за наредба

Това пише в проект за допълнение на действаща наредба, предложен от служебния вътрешен министър Бойко Рашков. Проектът е придружен и от проект за инструкция. В него подробно е описано какво се прави, когато е необходимо да се възстанови обществения ред заради масово мероприятие. Посочено е, че полицаите могат да използват сила по собствена преценка само „при внезапно нападение“. Внезапното нападение обаче не може да е каква да е агресия, за да отвърне полицай със сила – трябва да е срещу граждани или полицаи, срещу сгради, помещения, съоръжения и транспортни средства (чл. 85, ал. 1, т. 5 и 8 от Закона за МВР).

Проект за инструкция

Ако се наложи използване на сила, съответният полицай докладва незабавно на отговорния ръководител. Освен това: „При преминаване на полицейски съоръжения или нарушаване физическата неприкосновеност на служители на МВР, ръководителят на мероприятието по опазване на обществения ред може да разпореди координираната употреба на физическа сила и помощни средства от полицейските органи“. Ако се извършват арести – заради „групово нарушение на обществения ред“, те отново стават само сред разпореждане на отговорния ръководител.

В мотивите защо иска промяна на наредбата, Рашков посочва следното основание – в нормативния акт не е посочено в какви случаи и по чие разпореждане се използват химически вещества при охрана на масово мероприятие.