Борисов: На балотажа ГЕРБ ще подкрепи ПП-ДБ. Ако те подкрепят други, да търсят подкрепа в НС от тях

0
181
Бойко Борисов

Следва логичен въпрос – а кого ще подкрепят? „Възраждане“, БСП, кого?

ГЕРБ ще подкрепи кандидатите на ПП и ДБ на втория тур на местните избори, ако на него не участват хора от ГЕРБ. В замяна очаква същото, иначе „сглобката“ ще се разклати. Това стана ясно от изказване в парламента на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Мен ме притесни изказването на господин Василев, че на втори тур нямало да ни подкрепя. Следва логичен въпрос – а кого ще подкрепят? „Възраждане“, БСП, кого? И ако е така, в парламента те от кого ще очакват подкрепа, след като те нас няма да ни подкрепят? Защото аз ясно и точно съм дал указания на партията – на втори тур подкрепяме ПП-ДБ, защото са наши некоалиционни партньори. И ако подкрепят тези партии, които казах, след изборите ще си търсят подкрепа от тях“, каза Борисов.

„Шансовете му са огромни, защото има мощен екип. Един от най-добрите IT специалисти, юристи, хора практици в областта на културата, роми на избираеми места“, Борисов отговори на въпрос какви са шансовете на кандидата им за кмет на София Антон Хекимян. Бившият премиер отрече да планира промени в партията, ако изгубят столицата.

Той не пожела да коментира обвиненията на лидерката на БСП Корнелия Нинова, че Антон Хекимян е бил къртица на Борисов в Би Ти Ви. „Искате ли да не я коментираме госпожата. 20 пъти съм я побеждавал на избори. От партия, която се бореше да управлява, тя я доведе до 5-6-7 място ли, кое е, не ме интересува, за да я коментирам. Няма да коментирам хора, които си доведоха партията до такова положение. Коя подред партия в парламента е госпожа Нинова маса избори подред?“, попита той.

„Ако някой е работил толкова срещу ГЕРБ, колкото тези телевизии… Да ви напомням ли протестите, които господин Божков каза, че управлявал, финансирал, кой беше водещия отпред през микрофоните, кой чакаше да дойдат живите включвания, за да се съберат за тях?“, отговори той на въпрос дали Хекимян е определял редакционната политика на медията спрямо интересите на партията.

А него определи като „един много ведър, много чист, много умен и интелигентен човек, който ще поеме някаква отговорност, за да бъде избран“. „Аз мисля, че Хекимян може да победи още на първи тур. Все пак в синя София… Вили Лилков е прекрасен кандидат и заедно с всички тях после в общинския съвет ще работим добре“, каза Борисов.

Коалиционното споразумение все още не било готово. „Мисля, че това трябва да се направи след изборите“, каза Борисов.

Вчера стана ясно, че кандидатът на ГЕРБ за кмет на София е Антон Хекимян. Журналистът изненадващо обяви, че напуска бТВ в събота, след близо 19 г. прекарани в медията. Скоро след това се появи информация, че той ще бъде дълго очаквания кандидат за кмет на столицата от ГЕРБ.

В понеделник това се потвърди, когато ГЕРБ и Антон Хекимян заедно внесоха кандидатурата му в ОИК – София.

Лидерът на ГЕРБ пожела незабавно отваряне на руската църква, която бе затворена след изгонването на трима свещеници за шпионаж.