Борисов: Разбрахме се за регулаторите да търсим най-добрите хора

0
45
Борисов, Асен Василев и Йордан Цонев коментираха важните за страната теми.

Данъците са събрани на 98,4%, съобщи Асен Василев

„Това, което бяхме поели като ангажимент – да подкрепим, от 69 – 69 депутати сме го свършили, така че сме изпълнили ангажимента си“. Това каза пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като окончателно и на трето четене парламентът прие промените в Конституцията.

„Това, което от този момент нататък е изключително важно и за което също се събрахме навремето, е бюджетът“, отбеляза Борисов.

Финансовият министър отбеляза, че се надява днес или най-късно утре да бъде приет Бюджет 2024 г.

„До понеделник 1500 общински проекти от всички общини са включени в програмата. Имаше спекулации дали всички данъци ще се съберат. Към 18 декември изпълнението на ДДС от сделки в страната е 98. 4 % от планираното. Средства има, ще завършим годината с по-малък дефицит от прогнозираното в проектобюджета за тази година. За догодина сме заложили също много реалистични приходи и очаквам да изпълним маастрихтските критерии“, заяви Асен Василев.

„От тук нататък ще се занимаваме с бюджета, защото той касае пряко всеки един човек от софийската до най-малката община. С приемането на този бюджет, след това  общините имат около месец и половина да си приемат бюджетите. Спекулациите, че това ще бъде бюджет за ГЕРБ, за ДПС – тук са абсолютно всички общини, чиито кметове са независими или излъчени от политически партии“, коментира Бойко Борисов.

Той изрази надежда президента Радев да реши бързо казуса с таксата за „Балкански поток”.

„В Унгария чакат обнародването в държавен вестник, за да ни махнат ветото на Шенген. В парламента мина на две четения, но те чакат, надявам се президентът бързо да го издаде и да остане само Австрия,  в която да концентираме усилията си“, добави лидерът на ГЕРБ.

Йордан Цонев от ДПС беше категоричен, че „няма вратички“ що се отнася до изнасянето и внасянето на петрол у нас.

„На 31 декември Агенция Митници ще направи ревизия и това, което е останало ще бъде описано и ще се изнесе само това, което ще задръсти страната. Няма вратички – първо. За бюджета само ще кажа, че това е безпрецедентно. Знаете ли, че всички 1500 общини ще имат проекти няма да се делят по цвят и партия. Когато се говори за вредите от сглобката , трябва да се каже и за ползите“, поясни още Цонев.

Лидерът на ГЕРБ добави: „В областта на спорта, Министерство на финансите влиза също с толкова пари. За църквите, за джамиите. Всичко това е влязло в бюджета. Сега с Христо Иванов, с колегите от ДПС се разбрахме по регулаторите да се търсят най-добрите хора, независимо кой ги предлага“, добави още Борисов.

Той се пошегува, че на днешния Игнажден пръв в кабинета му е влязъл  Асен Василев, така че трябва трябва да му върви на пари.