Борован спи и вечно ще спи… или защо общината се управлява от нередовно избран кмет

0
1649
Община Борован се управлява от незаконно избран кмет

С решение на ВАС кметицата Десислава Тодорова е отстранена заради конфликт на интереси, но все още е на власт

Илиян Нисторов

Това словосъчетание, кибиците – историци го приписват на Христо Ботев, по пътя му към Околчица, минавайки през Борован като анатема, когато му е отказана помощ с храна и жива сила за народното освобождение от тиранина.

Но днес 146 г. след събитията, тази анатема, като че ли се е превърнала в сага с латифундистки привкус от латиноамерикански сериал . За какво иде реч ?

На това иначе будно откъм интелектуален потенциал село от 10 год. кмет е г-жа Десислава Тодорова , учител по професия , съжителстваща с местния земевладелец Евгени Червеняшки и заедно имащи прекрасна дъщеря . Но… още през 2013 г. от местната общинска опозиция е подаден сигнал за конфликт на интереси на г-жа Тодорова в качеството й на кмет за отдаване под наем на над 2000 дка общинска земя на съжителстващия с нея г-н Червеняшки , както и на ежегодното снегопочистване на цялата Община Борован . Дотук добре … Но когато става въпрос за публично изразходване на средства на данъкоплатеца е учудващо и правораздавателните органи във Враца защо са спинкали ?

През 2019 г. г- жа Тодорова печели на балотаж отново изборите за кмет на Община Борован със завидните 10 гласа . Следва отново жалба в Административен съд Враца , както за повторно преброяване на бюлетините , така и за конфликта на интереси , която НЕ СЕ УВАЖАВА, и тя отново получава удостоверение от ОбИК за това , че е избрана за кмет .

Е все пак ….чак през 2021 г. идва Решение на ВАС ( Върховния административен съд ) , с което се потвърждава , че г-жа Десислава Тодорова е В КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ и препоръча на ОИК ( Общинската избирателна комисия ) да се събере на заседание И ДА ПРЕКРАТИ ПЪЛНОМОЩИЯТА й като кмет на Община Борован .

И оттук започва и романтичната политико – административна и процесуално – драматична сага с освобождаването на г-жа Тодорова от кметския пост . На 09.01.2022 г. след постановяване на Окръжна Прокуратура Враца , ОбИК- Борован на свое заседание отменя с 10 гласа „ЗА“ и 3 гласа „ПРОТИВ“ предишното си решение от 2019 г. с което е признато избирането й за кмет .

НО….след процедурна адвокатска консултация г-жа Десислава Тодорова подава жалба до Административен съд – Враца срещу решението на ОИК – Борован , и без да изпълни Решението на ВАС и препоръката на ОП – Враца , което не подлежи на обжалване продължава да си ИЗПЪЛНЯВА И ДО ДЕН ДНЕШЕН ФУНКЦИИТЕ, КАТО КМЕТ НА ОБЩИНА БОРОВАН , обосновавайки се че изчаква отговора ВрАС по нейната жалба . Скоро в началото на февруари ВрАС ще има и решение по тази жалба … но какво от това ? ВАС е постановил без право на обжалнане ! Точка . Най- трагично – комичния ефект от това нейно „властване“ е , че Врачанската Окръжна Прокуратура , веднага след решението на ВАС е възобновила процеса и е препоръчала на Общински съвет – Борован , да избере до предсрочните местни избори , лице ВРЕМЕННО ИЗПЪЛНЯВАЩ ДЛЪЖНОСТТА – Кмет на Община Борован … но…и до ден днешен „мнозинството“ съветници ( от явното обкръжение на Тодорова и Червеняшки ) в ОбС- Борован не възнамерява да направи заседание с точка в дневния ред за избор на ВрИД – кмет и да се предадат документите за издаване на Указ на Президента на РБ за насрочване дата за предсрочни кметски избори …

Тази сага е и симптоматичен пример за това , как функционира ДЪРЖАВАТА в нейното триединство – Законодателна , Изпълнителна ( в чиито ареал са кметските пълномощия ) и Съдебна ВЛАСТИ , на територията на Община Борован и Врачанска Област , която Ботев не можа да събуди през 19 век в условия на султанско поданичество та и до днес в 21 – ви информационен век .

Явно , гражданите на Борованска община вече не вярват на никой и заради първия на село не вярват и на ПЪРВИЯ сред светиите – ГОСПОД БОГ … Явно и никой от депутатите от 6-ти МИР Враца , както и Областния управител на Враца , не са загрижени за тази територия в която правоимащия електорат не знае на кой свят е и не пита правонямащите си избраници какво и как ще го правят за да живеят според Конституцията на РБ , а не според латифундистки правила …