БСП поиска ГЕРБ да участват в преговорите за председател на Столичния общински съвет

0
140
Съветниците от БСП-София.

И днешната среща между социалистите ПП-ДБ-СС, „Синя София“ и Контрера не доведе до напредък

Днешните преговори между политическите сили в Столичния общински съвет не са довели до напредък по основната тема за избора на председател, стана ясно след срещата между представители на коалицията ПП/ДБ/Спаси София, на БСП, на Вили Лилков от „Синя София“ и на Карлос Контрера от ВМРО.  След нея обаче лидерът на БСП-София и водач на червената група в СОС Иван Таков изненадващо призова преговарящите от ПП/ДБ/СС да намерят начин да включат и ГЕРБ в пазарлъците за шеф на общинския съвет. Както е известно, бившите управляващи в София от партията на Бойко Борисов не се отзовават на поканите за обсъждане на кризата в столичния парламент, не правят предложения за председател и не участват във вота за останалите кандидатури.

Те обясняват поведението си с това, че в този СОС ще играят ролята на яростна опозиция и че с неучастието си в разговорите и в гласуването искат да проличат договорките между ПП/ДБ/СС и БСП и предстоящата „червена сватба“ в София, както от ГЕРБ наричат евентуалното общо управление между най-многобройната група в СОС и БСП.

Днес обаче Таков съобщи, че е посъветвал останалите участници в дебатите „да се опитат да намерят диалог и с останалите групи в общинския съвет, които реално не присъстват на тези срещи и не участват в разговорите“. Съветът на Таков е неочакван, като се има предвид, че гласовете на общинарите от ПП/ДБ/СС- 23 и на БСП – 9, на практика са достатъчни, за да бъде избран председател на СОС. За това са нужни минимум 31 души от 61 души в СОС. Освен ГЕРБ, другата най-често отсъстваща формация от разговорите е тази на „Възраждане“, която има 7 съветниците. Участници в дебатите днес обаче обърнаха внимание, че Таков няколко пъти се е интересувал от липсата на ГЕРБ и е задал въпроси дали и кога те ще се включат в преговорите за избор на председател.

След края на днешния тур лидерът на столичните социалисти заяви още, че групата на БСП винаги е била за конструктивен диалог, но че „недоверието е много голямо“. „Видно е неумението за търсене на политически консенсус, тъй като на днешната среща формата не се промени. Не е намерен по-широк консенсус да се търсят варианти за разрешаване на ситуацията“, каза още Таков.

При следващите срещи вече няма да се обсъжда вариант с избор на ротационен председател на СОС, стана ясно от думите както на Таков, така и на Вили Лилков и Карлос Контрера. Както „Сега“ писа, на 10 януари стана ясно, че кметът на София Васил Терзиев и водачът на групата на ППДБСС Борис Бонев са изпратили предложение до БСП, „Синя София“, ИТН и ВМРО и са пропуснали ГЕРБ и „Възраждане“. Предложението е за шефове на ротационен принцип за по 4 месеца да бъдат избрани лидерът на групата на БСП Иван Таков и на „Синя София“ проф. Вили Лилков, които да се сменят с Борис Бонев за срок от 1 г. Споразумението предвиждаше Лилков да бъде избран първи и да е начело до април, след него да е Таков – до септември, след което председател да стане Бонев. След това обаче съветниците от БСП разпространиха позиция, от която става ясно, че са решили да не се отзоват на поканата за преговори. Така актуален засега остава само вторият вариант, който предвижда избор на временен председател, който да ръководи СОС до гласуването на бюджета на София за 2024 г. Очакванията са следващият кръг преговори да се състоят в края на седмицата.