Членове на БЗНС скочиха на ръководството си, не искат да подкрепят Васил Терзиев за кмет

0
186
Васил Терзиев

Председателят Илия Зюмбюлев опитал да осуети заседание на софийската организация, която решила да подкрепи Вили Лилков

Членове на софийската дружба на БЗНС настояват незабавно за оставката на националния лидер на организацията Илия Зюмбюлев, съобщава БГНЕС като се позовава на свои източници в столицата.

До напрежение в земеделската партия се стигна след като в понеделник, 24 юли председателят е направил опит да осуети провеждането на извънредно заседание на столичната организация, отказвайки да допусне членовете в офиса на партията. На заседанието трябвало да се вземе решение коя кандидатура ще подкрепят земеделците на предстоящите кметски избори в София през есента.

Преди парламентарните избори през април БЗНС се включи в коалицията от партии и организации, подкрепящи ПП-ДБ, а като награда за това преди две седмици Илия Зюмбюлев бе назначен от премиера Денков за областен управител на Пловдив.

Въпреки заключения офис заседанието се е провело на стълбището пред сградата. Сред заседаващите на улицата при над 38 градуса температура е бил и 90-годишният Величко Велев, един от малцината оцелели до днес концлагеристи от комунистическите репресии.

Земеделската организация в София е взела единодушно решение да подкрепят кандидатурата на проф. Вили Лилков за кмет на столицата и са се противопоставили на опита на председателя Зюмбюлев да наложи силово БЗНС да припознае като своя номинацията на внука на Държавна сигурност Васил Терзиев. Вчера земеделците разпространиха до медиите и своя позиция – защо се разграничават от Терзиев и застават зад проф. Лилков.