Бивш районен кмет от Пловдив отива на съд за подкуп от 60 000 лева

0
116
Ральо Ралев Снимка: 24 часа

С Ральо Ралев на подсъдимата скамейка ще бъдат служителка от кметството и бизнесмен посредник, който предал парите

Зрелищно арестуваният през 2019 г. кмет на район „Северен“ в Пловдив Ральо Ралев ще се изправи пред съда, за да отговаря за подкуп от 60 000 лева, поискан от бизнесмена Здравко Ангелов, за да издаде разрешително за строеж на жилищна сграда. Окръжната прокуратура внесе обвинителния акт.

Дълго време Ралев стоя в ареста, но излезе на свобода срещу колосална парична гаранция от 150 000 лева, припомня „24 часа“.

Заедно с него на съд са предадени 50-годишната служителка от район „Северен“ Даниела В. и 58-годишният собственик на фирма Иван Делевски, пишат от прокуратурата.

Кметът чрез служителката си Даниела В. и бизнесмена Иван Делевски поискал 60 000 лева лично от Ангелов, за да одобри идеен проект за строеж на жилищна сграда. Делевски, който е собственик на фирма за сглобяеми къщи, е бил посредникът и е предал на Ралев парите.

През 2018 г. инвеститорът Здравко Ангелов сключил договор със собственици на имот в район „Северен“ за строителство на жилищна кооперация срещу обезщетение. Той внесъл в кметството проектна документация за одобрение. По закон само главният архитект в район „Северен“ давал разрешение. Вместо очаквано одобрение на проекта, за същия бил получен отказ и върнат за отстраняване на няколко забележки, след което отново бил внесен за разглеждане в кметството.

Последвала консултация от инвеститора с архитекти и той получил уверение, че проектът му ще бъде одобрен, но това не се случило. Инвеститорът разбрал, че проектът му е бил изискан от кмета Ралев и се намирал в кабинета му, поради което си записал час за среща с него.

Било му обяснено, че ще получи одобрение едва след като и кметът разреши това. По-късно инвеститорът се свързал отново за консултация със собственичката на фирмата за строителен надзор, както и с друг архитект, които впоследствие му уредили срещи съответно с Даниела В. и Иван Делевски. По време на разговорите с тях инвеститорът разбрал, че подчинената на Ралев служителка е „калкулирала“, че ако построи сградата, щял да спечели около 300 000 евро. 10% от тях – 30 000 евро или 60 000 лева, трябвало да бъде предадена на кмета, за да получи одобрение за проекта. Уговорката била парите да бъдат предадени на Делевски, който щял да ги даде на Ралев.