Д-р Милена Ченкова: Стефан Радев е управник, отворен към хората от всички поколения

0
28
Д-р Милена Ченкова

Той управлява добре и го доказа, като от фалирала община, Община Сливен в момента е финансово стабилна и е на едно от челните места в страната

Д-р Милена Ченкова-Дурева е ръководител на Инфекциозно отделение в Сливен, което пое голямото натоварване по време на COVD-пандемията. Носител е на наградата на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз „Лекар на годината 2020“. Носител е и на голямата награда на Общински съвет – Сливен „За граждански принос“.

Д-р Милена Ченкова е кандидат за общински съветник от лисата на ГЕРБ с номер 7 в бюлетината и преференция 108.

– Д-р Ченкова, отмина един много тежък период за целия свят. Пандемията отне много човешки животи. През тези две години, Вие бяхте денонощно на първа линия и се борехте за човешките животи. Можете ли с няколко думи да кажете как се чувствахте Вие в този период и какво Ви казваха хората в инфекциозното отделение, което Вие ръководите?

– Преди три години ни беше завладял страхът. Страхът от непознатото, от неизвестното, от това, което предстоеше. Слушахме с интерес това, което се случва по целия свят. Наложи се да се реорганизира изцяло дейността на Инфекциозно отделение, за да бъдем подготвени за Ковид-19. Голяма част от болните ни преминаха в други сектори на болницата.

После ни завладя ужаса и жестоката действителност. Стотици болни на ден, които имаха нужда от болнично лечение и ние бяхме длъжни да го осигурим. Денонощните грижи и високия професионализъм на Инфекциозно отделени ни помогнаха да се справим още в самото начало.

От екип, ние се превърнахме в един огромен отбор, в който се включиха всички звена от болницата – лекари, медицински сестри, лаборанти, шофьори, обслужващ персонал, ръководство. В този отбор се включиха и всички основни институции в града. Всички бяхме обединени от една – единствена цел, да помогнем на всички хора, които имат нужда от нашата помощ. Трудно беше. Трудно беше за абсолютно всички. Трудно беше и за нас, работещите в Инфекциозно отделение. Имаше много сълзи. Загубихме наши приятели, колеги и съмишленици. Имаше сълзи от безсилие, когато не можехме да помогнем на някой от пациентите. Имаше и сълзи от радост, когато започнахме да изписваме първите здрави пациенти. Сълзи от щастие имаше, когато виждахме в очите им благодарността към нас. След това дойде надеждата. Тя винаги ни е крепяла и сме се надявали, че ще се справим и с това. И го постигнахме благодарение на общите усилия на всички. Заедно успяхме да се справим. Въпреки загубата на живота на много хора, ние успяхме да помогнем на много повече. Натрупахме опит и знания, кураж и към този момент смело можем да кажем, че се справяме успешно с Ковид-19.

– По време на пандемията Община Сливен се превърна в един от основните двигатели за преодоляване на здравната криза заради COVID-19. Как Общината помогна на Вас лекарите и пациентите Ви в борбата с вируса?

– Към отбора, който се сформира, се включи и екипът на Община Сливен. Още в самото начало те предприеха редица действия и се превърнаха в един истински двигател за преодоляване на проблемите. Много неща направиха. Първото и основно беше създаването на Хранителната банка, която подпомагаше всички карантинирани по домовете пациенти и доставяха основните хранителни продукти от първа необходимост. Още в самото начало Общината осигури лични предпазни средства, от които ние в лечебните заведения имахме нужда.

Осигуриха дежурна група в една от детските градини за децата на персонала, който работеше в отделенията, за да може той да осъществява своята дейност. Общината дари и половината от средствата за PCR лабораторията, която беше необходима на областната болница. В началото изследванията изпращахме в Стара Загора и чакахме няколко денонощия за получаване на резултатите.

Това отнемаше много време и усилия. Общината се включи много активно и адекватно заедно с гражданите на Сливен и фирми и институции от града. Общината тогава организира и безплатно тестване на хората работещи в институциите. Дариха и концентратори, това са източници на кислород, които бяха безкрайно необходими за пациентите и така подпомогнаха работата ни.

Общината организира и доброволците за дезинфекция в институциите, пощенските клонове, банкомати, за да могат хората спокойно да извършват основните си жизнени дейности. Може би ще изпусна нещо от множеството дейности извършени от екипа на Община Сливен в този момент, но в крайна сметка те застанаха рамо до рамо с нас. Оказаха ни пълна и резервна подкрепа, както на нас, така и на хората в Сливен.

– След тази тежка битка по време на пандемията, защо решихте да се включите и в битката за местния вот, и защо избрахте да сте част от екипа на Стефан Радев?

– Хората, които ме познават знаят, че съм човек на действията, отстояващ принципите си и търсещ предизвикателства. През всички години съм наблюдавала процесите случващи се в Сливен и съм имала собствена гражданска позиция по наболели проблеми за общината.

И когато бях поканена лично от г-н Стефан Радев да се присъединя към листата му за общински съветници от гражданската квота, реших, че е време с натрупаните през годините знания, умения, опит и качества да се включа и да бъда полезна в работата на местния парламент. Не само в работата си, но и в живота си винаги съм се стремяла да предавам знанията и уменията си на младите.

В същия момент съм уважавала и черпила от опита на по – възрастните. Близо половината от кандидатите в нашата листа участват за първи път. Също близо половината от кандидатите са от гражданската квота.

Погледнете листата на ГЕРБ, това е листата на мъдростта и младостта заедно. Стефан Радев е управник, който е отворен към гражданите от различни поколения. Търси младостта с енергията и новаторството и мъдростта в опита, знанията и уменията. Това е моят отбор. Това е моята листа.

– Бихте ли обобщили основните направления в програмата на Стефан Радев в сектор „Здравеопазване“ за следващия управленски мандат?

– В сектор здравеопазване има няколко основни акцента. Първият е проектът за детското здравеопазване, което включва ремонт на Неонатологичното и Детското отделение в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“. Това е единственото Детско отделение на територията на общината, осигуряващо денонощна специализирана медицинска грижа за децата. Ще бъде закупена необходимата специализирана медицинска апаратура, както и две линейки за детската спешна помощ. В партньорство с Община Бургас ще работим по проект „Модел за интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточен регион“. Ще се осигури и кабинет за телемедицина с възможност за консултиране със специалисти в областта на педиатрията на всички деца в Сливен и региона.

Ще се въведат и мерки за енергийна ефективност в ДКЦ-1 и ДКЦ-2, както и вътрешен ремонт на помещенията и общите части. Друг важен момент от Управленската програма на Стефан Радев е ремонт на здравните служби в 16 населени места в община Сливен – град Кермен и селата Блатец, Глуфишево, Горно Александрово, Жельо войвода, Злати войвода, Камен, Ковачите, Крушаре, Малко Чочовени, Новачево, Селиминово, Сотиря, Стара река, Тополчане и Чокоба.

В същите 16 населени места ще се преасфалтират улиците, които свързват входа на населеното място със здравната служба. Предвиждат се повече средства за Фонд “Ин витро”. Ще се въведе електронно здравно досие в училищата със съответното оборудване. Много са нещата предвидени в този сектор.

-Какво Ви казват хората, когато се срещате с тях по време на кампанията?

– По време на срещите ми с хората те споделят своите тревоги. Най – често се оплакват от липса на аптеки и лекари в малките населени места. Проблем за хората е и лошата инфраструктура на път за болничните заведения. При разговорите си с мен търсят различни здравни съвети или съвет за ваксинация заради предстоящия грипен сезон и КОВИД-19. Това са отговорни хора търсещи съветите на специалистите.

– Защо на 29 октомври Сливен трябва да избере Стефан Радев и кандидатите на ГЕРБ с номер 7 в бюлетината?

– Причините са много. На първо място е защото г-н Стефан Радев е експерт. Доказал е през годините, че може да работи с всеки. Защото управлява добре и го доказа, като от фалирала община, Община Сливен в момента е финансово стабилна и е на едно от челните места в страната. Моите съграждани трябва да изберат Стефан Радев, защото той заедно с екипа си управлява прозрачно в интерес на общността. Защото търси нови хора и нови решения винаги. Защото Стефан Радев и листата с кандидати за общински съветници имат ясна визия и реално изпълнима програма как да продължи развитието на Сливен.

– Как си представяте Сливен в края на третия управленски мандат на Стефан Радев?

– Както каза и в началото на откриването на кампанията г-н Стефан Радев, време е да мечтаем. И аз си позволих да си представя наистина Сливен в следващия мандат – един европейски модерен град с много зелени площи, в които се събират хора от различни възрасти, общуват и обменят опит и знания, забавляват се. Благоприятна среда за работа, за развитие и за отглеждане на деца. Сливен ще е развит икономически център. Детското здравеопазване ще е на много по – високо ниво като достъпност и качество. Няма да е необходимо децата на Сливен да пътуват до по – големи областни градове, за да получат специализирана медицинска помощ.

За д-р Милена Ченкова можете да гласувате с № 7 в бюлетината и преференция 108.

#РаботимЗаСливен