Денков заклейми „Възраждане“ и поиска мерки срещу тях

0
62
Николай Денков

Депутатският имунитет не е нито привилегия, нито индулгенция. Използването на имунитета за заобикаляне на административна и наказателна отговорност, за нереализиране на такава отговорност, е злоупотреба с правото, обяви министър Славов

„Този тип действия от страна на „Възраждане започнаха преди 2 години, сега се засилват, включително в социалните мрежи, с призиви за насилие. Включително по улиците. Големите проблеми започват с малки акции от този тип“.

Това заяви на брифинг в министерски съвет премиерът акад. Николай Денков.

Той цитира изказване на философа проф. Георги Фотев, което гласи:

„В българския парламент вилнее неофашистка партия – тя шества и в националните медии. Обявена е война на европейските ценности, каквито са и фундаменталните български национални ценности. България ще загуби битката за своята европейска идентичност без вярната и смела европейска позиция на медиите“.

Моят призив е към президентството и към другите партии в НС да не се призовава за използване на насилие, настоя премиерът.

“Всеки има правото да протестира, но не би следвало тези протести да водят до ескалация на напрежението. Искам да уверя гражданите, че МВР са подготвени да реагират при сигнали за всякакви престъпления”, това заяви и вътрешният министър Калин Стоянов.

Депутатският имунитет не е нито привилегия, нито индулгенция. Използването на имунитета за заобикаляне на административна и наказателна отговорност, за нереализиране на такава отговорност, е злоупотреба с правото.

Това заяви министърът на правосъдието Атанас Славов.

Славов подчерта, че призивите за политическо мотивирано насилие, за агресия, и използването на езика на омразата, са наказуеми деяния. „Призовавам българските компетентни органи на база на публично известните факти и информация да установят онези действия, които са съставомерни, да образуват съответните проверки, да започнат съответните разследвания“, каза той.

Правосъдният министър е категоричен, че не можем да допуснем като демократично общество насилието в политическия процес да стане норма. „Като институции ще се противопоставяме решително на този процес и се надяваме на подкрепа от българските граждани“, отбеляза той.