Десислава Атанасова: Ако „Продължаваме промяната“ откажат разговор с нас, значи, че те подкрепят войната в Украйна ли?

0
162
Десислава Атанасова

Ако въобще няма да разговарят с нас, значи въобще не са разбрали какво означава парламентаризъм, смята тя

Все още не е имало разговори между ГЕРБ и другите партии, които влизат в 48-ото Народно събрание. Това каза за БНТ Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Изпълнимо условие е да се помисли, преди да се отрича всякакъв разговор. На нас също ни е неприятно от коментарите с анти-ГЕРБ реторика. Ако въобще няма да разговарят с нас, значи въобще не са разбрали какво означава парламентаризъм. Парламентаризъм означава да можеш да намериш допирни точки, да можеш да намериш диалог и да търсиш консенсус. Политиката е изкуство на възможното“, допълни Десислава Атанасова.

Преговорите ще се модерират от Росен Плевнелиев и Соломон Паси, които са приели предложението на ГЕРБ да са посредници в контактната група. От ГЕРБ ще излъчат свои експерти по всяка една от темите.

„Ние искаме разговори с всички партии, получили вота на българските граждани. Ако всички осъзнаят, че може да има кабинет, подкрепен по различни теми и приоритети, тогава няма значение кой се подписва под коалиционно споразумение. Предлагаме разговори за евроатлантическа коалиция и теми. Ако „Продължаваме промяната“ откажат разговор с нас, значи, че те подкрепят войната в Украйна ли, подкрепят да не изпратим оръжие за Украйна ли? Под предисловие „управление никога с ГЕРБ“, значи че предпочитат България да е категорично неутрална в позицията си относно Путин.“, каза Атанасова.

„Въпреки призивите за преговори сега, от ГЕРБ не съжаляват, че са подкрепили свалянето от власт на кабинета „Петков“, заради лошата му финансова политика“, уточни Атанасова.

„Урокът от тези избори е следният: Никой не може сам да управлява, на никой не може да се доверим изцяло. Искаме да работите заедно в екип, за да може да се контролирате взаимно. Този ребус ни даде да разрешим избирателят и ние, ако сме отговорни към държавата, трябва да го направим“, коментира Десислава Атанасова.

Атанасова прогнозира, че ако не се стигне до консенсус, през февруари отново ще има избори, които ще покажат същия резултат. Според нея от „Продължаваме промяната“ няма как да съставят кабинет без ГЕРБ или ДПС.

„Не е ясно на кого ще бъде връчен третият мандат, но без участието на ГЕРБ в кабинета, той би бил нестабилен. Числата ясно показват това.“, изтъкна Атанасова.

Десислава Атанасова прогнозира, че президентът Румен Радев ще свика 48-ото Народно събрание преди края на едномесечния срок, тъй като са необходими важни решения, свързани с бюджета и Плана за възстановяване и устойчивост.

Тя допълни, че от ГЕРБ не са забравили репликите, които отправи държавният глава към тях през последните години, но сега сме в ситуация, в която трябва да мислим за кризисни решения.

„Безспорна е ролята на президентската институция. Разбира се, че президентската институция трябва да проведе консултации и да се търси консенсус между политиците и аз очаквам това от господин Радев.“, каза още Десислава Атанасова.

Ако се стигне до консенсус между партиите за бъдещо управление, от ГЕРБ ще настояват всички участващи в него да положат подписите си под коалиционно споразумение.

„Трябва всички да се подпишат и това е гаранцията, че ще се успее. В противен случай ще стигнем до момент, в който лидерите са някъде и парламентарната подкрепа я няма в момента“, заяви Атанасова.