Горанов: Описаните факти в „Магнитски“ са неточни. Ще обжалвам по надлежния ред

0
226
Владислав Горанов

Разбира се, че съм член на ГЕРБ, обяви той

Разбира се, че съм член на ГЕРБ – не съм обаче в ръководните структури. Това заяви бившият финансов министър Владислав Горанов по БТВ. Той е след включените в списъка със санкционирани лица по американския глобален закон „Магнитски“.

Според него оценката на САЩ е притеснителна и разочароваща, защото „винаги е уважавал американския начин на живот“. Според него описаните факти са неточни.

Горанов каза, че ще оспорва по надлежния ред поставянето си с списъка.

„Член съм на ГЕРБ, не съм от ръководните органи, но съм член на ГЕРБ. Разбира се, имаше интерпретации. Лесно е да се използва една репутационна щета, като тази оценка от страна на американското правителство към определен член на партия и това е проблем за партията“, заяви той.

Горанов уточни, че от две години не е част от ръководните органи на партия ГЕРБ. „Оставам в партията и имам много приятели вътре. Надявам се, че това няма да е проблем за тях, както не е проблем и за мен“, допълни той.

„Няма как да се гордея, че в една междуведомствена комисия, която е под шапката на финансовото министерство, е допуснато грешно прилагане на закона и то за не кратко време. Но искам да обърна внимание, че този период не включва само моето министерстване, както и че аз бях този, които констатира проблема и запънах да го решавам чрез закриването на Комисията по хазарта и прехвърлянето на работата ѝкъм НАП“, обясни той.

Призна, че в един момент е осъзнал, че „системата е запушена и обрасла“, а отговорността в един колективен орган е размита. Затова предложил НАП да регулир хазартната дейност в България.